Bo Persson från samhällsföreningen i Oskarström hoppades att Maredsgården skulle återuppbyggas. Foto: SVT

Samhällsföreningen besviken efter rivningsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Brandskadade Maredsgården i Oskarström ska rivas, meddelade Halmstads kommun på torsdagen. Samhällsföreningen har ännu förhoppningar om att gården ska byggas upp igen.

– Det är en gnista av hopp iallafall. Nu gäller det för oss att tag i det. Vi ska träffa politikerna här framöver och ta upp frågan. Vi har ett mål och det är att bygga upp det, säger Bo Persson, kassör för samhällsförening i Oskarström.

Maredsgården som byggdes i slutet av 1800-talet har inte använts på flera år. Men bland andra samhällsföreningen har haft förhoppningar om att byggnaden skulle kunna tas i bruk igen. Nu hoppas Bo Persson att gården byggs upp igen.

– Vi vet att det finns två alternativ, men vi vet inga ekonomiska förutsättningar för det. Vi ser ju det som möjlighet att få in en modern lokal där ungdomar och föreningar kan vara, säger han.

Utgör fara för liv och hälsa

Byggnaden förstördes i stort sett helt i branden i november förra året, och vad som orsakade branden är oklart. Nu är den brandtekniska utredningen klar och den konstaterar att murbruket är förstört väggarna som står kvar kan rasa samman.

På onsdagskvällen hade styrelsen samhällsföreningen möte och då diskuterades bland annat Maredsgårdens framtid. Men på Torsdagsmorgonen meddelade alltså Halmstads kommun att resterna av gården ska rivas eftersom de anses utgöra fara för liv och hälsa.

Enligt Halmstads kommun kan byggnaden komma att byggas upp igen efter nuvarande detaljplan, eller så görs en ny plan för området.

Nästa vecka ska Bo Persson och resten av samhällsföreningen träffa politiker för att diskutera frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.