Per Danielsson sitter vid havet på Mellbystrands klitter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just denna dag hotar inte havet husen på Mellbystrand, men sist Per Danielsson var på besök hade havet ätit upp stora delar av stranden. Foto: Lill Eriksson/SVT

Satellitbilder ska övervaka strandlinjen i Halland och Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Hela Halland och Skåne är utpekade riskområden för klimatrelaterade ras, skred, erosion och översvämningar. Regionerna är först ut i ett projekt, där satellitbilder används för att följa förändringar över tid i strandlinjen.

På så sätt ska man i framtiden få mer exakta data om till exempel havsnivåhöjningen. Massvis av gratis satellitbilder laddas ned med en upplösning på tio gånger tio meter.

– Med hjälp av artificiell intelligens har vi lyckats läsa av var sanden möter havet, säger Per Danielsson, nationell samordnare för stranderosion vid Statens geotekniska institut i Göteborg.

Klimatförändringar i Sverige

SGI har tillsammans med Sveriges geologiska undersökning, länsstyrelserna i Skåne och Halland, samt två kustkommuner bildat Regional kustsamverkan, där man arbetar mot klimatförändringarna.

I klippet berättar Per hur bilderna blir ett viktigt underlag för att hantera klimatförändringar och planera framtida bebyggelse.

Så mycket kan havet stiga

Klimatförändringen med stigande hav syns inte mycket i det korta perspektivet – det stiger cirka tre millimeter per år. Efter industrialismens intåg har havet stigit två till tre decimeter. Forskarna tror att det kommer gå fortare och fortare. Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, kan havet stiga en till en och en halv meter inom hundra år och tre till fem meter inom trehundra år. Om Grönlandsisarna smälter beräknas havet stiga 15 meter till år 2300.

I SGI:s kustdataportal kan du se strandlinjer, erosion och översvämningsrisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet