111 personer svarade på frågan: Tycker du att den somatiska vården i allmänhet har tillräcklig kunskap om självskadebeteende?
112 personer svarade på frågan: Tycker du att den psykiatriska vården i allmänhet har tillräcklig kunskap om självskadebeteende?
112 personer svarade på frågan: Har du mött förståelse för din självskadeproblematik i kontakt med vårdpersonal i den psykiatriska sjukvården?
111 personer svarade på frågan: Har du mött förståelse för din självskadeproblematik i kontakt med vårdpersonal i den somatiska sjukvården?
Kränkande kommentarer
I enkäten ställde vi också öppna frågor där de svarande fick ge exempel på attityder de mött i kontakt med vårdpersonal, eller kommentarer de fått i samband med vårdbesök. Nedan följer ett urval av de svar vi fick:
”Fick handsprit hällt över såren för ’jag har ju gjort det själv’.”
”Läkare har kallat mig dum i huvudet.”
”De tror att man skadar sig själv för att få uppmärksamhet och menar att man är slöseri med tid för att man har åsamkat sig skadan själv.”
”Jag borde inte få vård och att jag är en uppmärksamhetssökande ’drama queen’.”
”Varför skär du dig på händerna? Vill du dö så skär dig i halsen istället.”
”Eftersom jag själv ställt till med skadorna så hade jag ingen rätt att vara ledsen eller ha ont.”
”Får ofta höra att jag tar upp akutens dyrbara tid, att de har annat viktigare att göra än att ta hand om mina skador hela tiden.”
”Du är för gammal för att skada dig.”
”Har blivit ombedd att täcka över armarna på grund av att det provocerar andra.”
”Jag är en självisk människa som tar upp sjukvårdspersonalens tid på skador jag orsakat själv när det finns människor som faktiskt behöver hjälp.”
”Ihopsydd och hemskickad utan någon åtgärd eller liknande.”
”Läkaren på psykakuten: ”Gud vad onödigt att du håller på så här.”
”Kom in akut efter ett självmordsförsök. Sköterskan på psykavdelningen kollar på mina uppskurna handleder och säger: ’Varför gör du så? Nu kommer du aldrig få ett jobb’.”
”Du är för gammal för sådant här omoget beteende.”
”Är rädd för sprutor. Läkaren pekade på mina ärr och skrattade till och sa ”men sådant där klarar du av att göra?”
”Skar sönder benet så pass att jag fick sy. Fick ett kort med telefonnummer som jag kunde ringa.”
”Blivit hotad med tvångsvård och bältning om jag inte ’skärper’ mig.”
”Skyll dig själv om det gör ont.”
”Inom psykiatrin har jag flera gånger upplevt att personalen tagit mitt självskadande personligt. Att jag gjort det för att jävlas med dem, för att trotsa, styra, manipulera eller straffa dem.”
”En läkare på närakuten vägrade suturera då jag åsamkat mig skadan själv, en annan undrade om jag verkligen ville ha bedövning vid suturering, en tredje vägrade bedöva innan han nitiskt rengjorde såret med sprit trots att jag upprepade gånger bönade och bad om det och grät av smärta.”
”De har sagt att jag är dum och barnslig, och att jag borde växa upp. Väldigt mycket hot om bältning, även hot om rättspsyk. ”
”Inte behöver du bedövning som skadat dig såhär?”
”Vad i helvete har du gjort?”
”Fick höra att mitt sätt att skada mig själv gjorde att personalen mådde dåligt.”
”De säger att jag gillar smärta och om de syr utan bedövning kanske jag struntar i att skada mig mer.”
Här finns stöd att få
Utöver till landstingen kan drabbade och anhöriga kan vända sig till intresseföreningen Shedo för stöd eller information om självskadebeteende.
Såhär presenterade vi enkäten:
”SVT Nyheter har för avsikt att undersöka hur personer med erfarenhet av självskadebeteende upplever bemötandet från både den somatiska och psykiatriska vården. Den här enkäten riktar sig därför till dig som personligen har erfarenhet av självskadebeteende.”
Enkäten innehöll både ja- och nej-frågor, men också öppna frågor där de svarande kunde lämna egna exempel på attityder de mött i kontakten med vården, efter att de medvetet skadat sig själva.
Vi spred enkäten via intresseföreningen Shedos medlemsmejl och sociala medier, och via ett antal olika Facebooksidor med fokus på psykisk ohälsa.
Ungefär 130 personer från olika delar av Sverige, som uppgav att de har erfarenhet av självskadebeteende, svarade på enkäten efter att vi skickat ut den i slutet av oktober 2017.