Sjuksköterskor på Hallands sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Efter 15 år som sjuksköterska blir man luttrad”. Omorganiseringar brukar till slut bli bra, tycker Alexandra Larsson i mitten, men denna, fruktar hon, kan bli annorlunda Foto: Anton Johansson/SVT

Sjuksköterskornas största oro med hyrstopp på Hallands sjukhus: ”Patientsäkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha jobbat med övervakning av hjärtpatienter kommer sjuksköterskor på hjärtavdelningen nu också behandla njurpatienter – utan tidigare erfarenhet. Det är en av konsekvenserna när Hallands sjukhus infört stopp för hyrpersonal.

– Patientsäkerheten blir lidande, säger sjuksköterskan Alexandra Larsson.

Region Halland har stoppat inhyrningen av personal på alla pass förutom nätter och helger. Anställda på sjukhusen i Halmstad och Varberg har i samband med införandet uttryckt oro för vad det kommer innebära.

– Den här omorganisationen är nog den mest radikala som jag varit med om, och som sker så snabbt dessutom, säger sjuksköterskan Alexandra Larsson som jobbar på sjukhuset i Halmstad.

Temporär lösning

Enligt Region Halland handlar omorganisationen om en temporär lösning tills ny personal rekryteras.

– Det här kommer bli permanent om man inte kan erbjuda bättre villkor för att jobba på sjukhusen, säger sjuksköterskan Karima Shwan Hedhli som är skeptisk.

I klippet berättar sjuksköterskorna om vilka orosmoment som finns nu när hyrpersonalen delvis försvunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.