Håkan Olsson, kock på Byskolan. Foto: Privat

Skolan som bara gör ekomat

Uppdaterad
Publicerad

Är det rimligt att servera skolmat som enbart är ekologisk, fri från tillsatser och tillagad från grunden? Ja, menar Håkan Olsson, som är kock på Byskolan utanför Lund.

– Vi är inget skolkök, vi ser oss som en restaurang. En restaurang skulle inte köpa in färdig mat. Där gör man så mycket som möjligt från grunden, säger han.

Föräldern Jessica Neogard i Laholm efterlyste bland annat färre tillsatser, renare råvaror och mer mat lagad från grunden i skolorna. Hon har startat en namninsamling med mål att få med kommunen på spåret.

Ren mat i skolan

Laholms kommun förstod önskemålet men berättade att skolmåltiderna max får kosta 11 kronor per portion och det inte finns resurser att göra mer.

”Billigare att laga från grunden”

Byskolan i Lunds kommun tillagar varje dag ungefär 530 måltider. Håkan Olsson håller inte med om att det behöver kosta mer med ekologisk, kravmärkt och från grunden lagad mat.

– Våra måltider ska max kosta 11.88 kronor per person och jag fick nyss höra att vi ligger på plus ekonomiskt i år. Så Laholms kommun ska klara det om deras kostar 11 kronor, menar Håkan Olsson.

Han fortsätter:

– Om man gör maten från grunden blir det faktiskt billigare än att köpa halvfabrikat. Till exempel kostar ekologiskt bröd 25 till 40 kronor. När vi bakar själva kostar det en femma.

”Vi kallar det 'svekologiskt'”

Byskolan är inte den enda som satsar på ekologisk mat. Lunds kommun har målet att alla skolkök ska vara hundra procent ekologiska år 2020.

– Det gör det förstås lättare att ha en sådan målsättning i ryggen, säger Håkan Olsson.

Han menar att nyckeln är god planering och bra kontakt med leverentörerna, som vet att skolköket skickar tillbaka varorna som mot förmodan inte skulle vara ekologiska.

– Jag är övertygad om att barnen mår bättre om de äter bra mat. Vi hör ofta från forskare i Lund att tarmsjukdomar blir allt vanligare för att vi äter fel. Därför är alla produkter kravmärkta, för att slippa tillsatserna. Bara rena kryddor och örter. Falukorven är det enda vi köper in som inte är gjord från grunden, den kan vi inte göra i köket, säger Håkan Olsson.

Minskar matsvinnet

Kommunen arbetar med delmål som gör att de byter ut livsmedel i etapper, år för år. I fjol var 74 procent av maten i Lunds kommun ekologisk.

Linda Sandgren är utvecklingssamordnare på serviceförvaltningen och tror att fler kommuner kan ta efter Lunds modell. Hon menar att det krävs planering, men att det går att göra med samma peng.

– Det behöver inte bli dyrare, men man måste tänka på helheten, säger Linda Sandgren.

Hon fortsätter:

– Det går inte att bara tänka ”ekologiskt” och ”lagat från grunden”. Man måste tänka miljömedvetet, ha en dialog med eleverna och jobba aktivt med matsvinnsfrågan. Maten ska hamna i magen – där den hör hemma.

Håkan Olssons tips till andra skolkök

1. Laga maten från grunden

2. Nätverka med andra skolkök i kommunen eller andra kommuner. Hur kan vi ta hjälp av varandra? Det kan underlätta om du jobbar själv i ett skolkök.

3. Börja smått. Att baka eget bröd är en enkel grej att börja med. Gör studiebesök hos något annat skolkök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ren mat i skolan

Mer i ämnet