Man iklädd en orange skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man ska alltid göra en anmälan när något sker”, säger förvaltningschefen Dennis Hjelmström. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Skolchefen i Halmstad om hot och våld som inte anmäls: ”Får inte strunta i det”

Publicerad

Lärare berättar att de utsatts för våld på en grundskola i Halmstad. Ändå har inga tillbudsanmälningar gått vidare till kommunens skolförvaltning eller Arbetsmiljöverket.

– Det får man inte strunta i, säger skolchefen Dennis Hjelmström.

SVT har tidigare berättat att 86 fall av hot och våld i Halmstads grundskolor har anmälts till Arbetsmiljöverket de senaste fem åren.

Under de senaste sex åren har tillbudsanmälningarna ökat i Halmstad. En anmälan om tillbud görs bland annat när en lärare blir utsatt för hot, fysiskt våld och kräkningar.

Fall som inte anmäls

Men det finns också fall som inte anmäls över huvud taget, inte ens som en tillbudsanmälan till skolförvaltningen.

SVT Nyheter Halland har träffat läraren ”Anja” som berättar att en elev matade slag mot henne – ändå finns ingen anmälan från skolan.

Allvarligt om det inte anmäls

Med hänsyn till lärarens önskan om att vara anonym har vi inte kunnat ställa frågor till hennes närmaste chef. Skolchefen Dennis Hjelmström kan inte svara om det enskilda fallet men säger att han ser allvarligt på om händelserna inte anmäls.

Varför är det viktigt att göra dessa anmälningar? I klippet ovan svarar skolchefen på frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.