Vilka fler insatser görs? Och hur kommer det bli med lärarnas befogenheter? Du hör svaren i klippet ovan.
Arbetsmiljöverket genomför under 2023 och halva 2024 en riktad tillsyn för att granska hur svenska skolor arbetar förebyggande hot och våld mot skolpersonal.
”Mindre undervisningsgrupper”
De senaste fem åren har antalet anmälningar från svenska grundskolor legat på cirka 700 per år. I ett längre perspektiv har anmälningarna ökat och är, enligt Arbetsmiljöverket, dubbelt så många i dag som för tio år sedan.
– Vi behöver mindre och fler undervisningsgrupper för de elever som inte kan gå i en vanlig klass, säger skolministern Lotta Edholm (L) i SVT Nyheters intervju.
Nytt statsbidrag för akutskolor
54 kommuner i landet har hittills ansökt om regeringens nya bidrag för att inrätta akutskolor, Anslaget för 2023 är 50 miljoner kronor.
Falkenbergs kommun är den enda kommunen i Halland som ansökt om pengarna.
CHATT: Har du upplevt hot och våld i skolan?
Lärare fritidshem • Har många gånger blivit utsatt, av både hot och våld. Tredjeklassare som hotar om att ta med vapen och skjuta alla lärare. Barn som slår, biter och sparkar. Fått sparkar mellan benen otaliga gånger. Knytnävar mot ansikte. Elev som hotat hugga med sax. Kollega som blivit attackerad med sax. Annan kollega som fått sax kastad mot sig. Elev som misshandlat flertalet lärare under ett helt år utan att något gjorts. Bara förra veckan fick jag slag och sparkar mellan benen och i magen, skallar mot huvud, bett. Facket har aldrig sträckt ut sin hand till varken mig eller kollegor. Vår stöttning: nerskärningar i hela landet. Föräldrar som beskyller oss när vi alla arbetar på bristningsgräns och gör allt för att undvika skada och sjukskrivning. Till alla föräldrar som påstår att vi lärare "tillåter" sådant här: se till att höja er röst på rätt sätt. Kräv inte skolor eller personal på era rimliga krav. Kräv stat och kommun på detta. Ingen lärare vill jobba så här. Vill ni att vi alla, som upplever hot och våld, bara ska ta att byta jobb? Tar ni över då?
Pelle • Har jobbat i skolan i 26 år. Jag upplever att fler och fler föräldrar står på sitt barns sida när barnet/eleven gjort fel. Vi som arbetar i skolan får självklart inte kränka ett barn. Barnets upplevelse är avgörande faktor. Det verkar som om barn/elever får kränka lärare efter behag. Något har blivit fel i svensk skola.
Ung vuxen • Jag gick i högstadiet och gymnasiet under 10-talet. Genomgående noll respekt för vuxna och inga konsekvenser för dåligt uppförande.
Har varit med om klasskamrater som trakasserat lärare vid många tillfällen ibland tills de börjat gråta inför klassen. Även elever som har börjat hoppa runt på borden och vid något tillfälle blottat sig i klassrummet när läraren gått ut en stund. Gymnasiet kändes ofta som ett dagis.
Leah • Vår dotter går i 7an. Hon är orolig för mobilanvändandet som är närmast fritt. Om nu inte någon lärare råkar se dem använda dem på lektionen och tar in dem.
Men lärarna verkar inte våga. Det resulterar nämligen oftast i onödigt bråk på lektionstid. Så man släpper det. Till och med under prov.
Och andra elever vågar inte säga något. De vuxna gör ändå inget.
Ett stort problem är att tjejer slutar duscha på idrotten, skippar badet eftersom de alla är otrygga. De vet vad det kan leda till när mobilerna är framme. Kränkningar av den personliga integriteten. Droger kan köpas och säljas på skoltid.
Vår dotter förstår inte att inte de som bestämmer bryr sig om deras trygghet.
Någon borde förbjuda mobiler i skolan för lärare och elevers skull.
Anonym • I min förra klass var det eleverna som var ledare. Framförallt en. Jag fick tyvärr inte en syl i vädret. När jag bad eleven i fråga att sätta sig ner var jag både en hora och fitta. ”Du säger inte till mig vad jag ska göra” fick jag höra från 9-åringar.
Till slut bytte jag jobb och allt blev väldigt mycket bättre :)
För att alla barn ska ha en chans att lyckas i skolan anser jag att det är viktigt att föräldrarna vågar uppfostra sina barn samt att vara deras ledare istället för en kompis. Men även att man som förälder vill ha ett gott samarbete med skolan och att man vågar lita på lärarna.
Jag har tidigare upplevt att föräldrar tror att jag hittar på berättelser och ringer hem för att dra igång drama. Om man ändå haft den tiden 😂
Daniel • Arbetar i skolan och när man frågar eleverna "Vad tycker ni om att ha webbkamera i klassrum och andra ytor så era föräldrar kan titta när som under dagen?" Många elever svarar (men inte alla) "Nej!!! Då skulle dom ju se vad jag egentligen gör och säger i skolan...då skulle dom bli jättearga."
Så föräldrar, lägg ner kommentaren "så skulle ALDRIG mitt barn göra eller säga", era barn är långt ifrån så oskyldiga som ni anser oavsett hur "duktig" den är i skolan.
Vad är en akutskola
• En akutskola är en organisatorisk lösning som är knuten till en skolenhet för att elever som avstängs tillfälligt ska få utbildning utanför den egna skolenheten.
Källa: Skolverket