Det är dags för terminsstart för grundskolor och förskolor. I samtliga halländska kommuner planerar man att öppna, trots den ökade smittspridningen i samhället. Foto: TT

Grundskolorna startar som vanligt trots ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar skolorna i gång igen efter jullovet. I några halländska kommuner har verksamheter inom grundskolan hållit stängt, men man räknar med att öppna igen som vanligt.

Strax efter klockan 21 meddelade Region Hallands kommunikationsdirektör, Johanna Wiechel-Steier, att smittskyddsläkaren rekommenderar att alla kommuner bör inleda terminen med två veckors distansundervisning för årskurs 7-9. Dock är det upp till respektive kommun att besluta hur de vill göra. Tidigare under onsdagen var kommunernas planer följande:

Varberg

Grundskolorna ska öppna som vanligt.

– Vad jag vet i dag blir det så, men lärarna kommer tillbaka torsdag och fredag den här veckan och läget kan förändas snabbt. Det är ett väldigt svårt läge nu med stor smittspridning i samhället och vi har beredskap för olika typer av scenarier, säger Kate Svensson, rektor på Bosgårdsskolan och fortsätter:

– Det är klart att det finns en oro, alla har slitit hårt under hösten och våren för att få verksamheterna att fungera. Vi kan bara avvakta och se hur läget utvecklar sig.

Laholm

För grundskolans del blir det inga förändringar i Laholms kommun, verksamheten ska vara i gång med de anpassningar som vidtagits för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

I Laholm har man inte tvingats stänga ner verksamheter.

– Vi har klarat av att driva verksamheterna inom alla våra enheter. Man känner en oro, det har varit flera kritiska situationer där alla har kämpat. Det som är absolut svårast är just bemanningen, att ha frisk personal på plats för att kunna driva verksamheterna, säger Rickard Mortenlind, utbildningschef i Laholms kommun.

Hylte

Ingen förändring planerad, grundskolorna startar som tänkt.

– Vi följer vad smittskyddet säger. Händer det något som förändrar läget tar vi det därifrån, säger Ann-Christin Johansson, barn- och ungdomschef.

Halmstad

Planerar att dra i gång verksamheterna som vanligt. Innan jul var högstadieelever på Söndrumsskolan hemma en period, men dessa fick återvända till skolan redan innan jullovet. Även en fritidsenhet har varit stängd och där väntas beslut fattas senare i veckan.  

– Egentligen är det först senare i veckan när lärarna börjar kommer tillbaka som vi ser hur läget är. För ytterst är det en bemanningsfråga, säger Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

Kungsbacka

Inleder vårterminen med två veckors distansundervisning för högstadieelever. Grundskolan i övrigt kommer att öppna som vanligt, med beredskap för nya direktiv. Flera verksamheter har helt eller delvis hållits stängda med fjärrundervisning för eleverna.

– Vi fick informationen från smittskyddsläkaren under onsdagen och såg det som angeläget att omgående följa rekommendationen även om det blev med kort varsel för såväl personal som elever, säger Maria Andersson, skolchef i Kungsbacka kommun i ett pressmeddelande.

Falkenberg

Alla skolor startar som vanligt på måndag 11 januari.

– Vi har inte behövt införa fjärrundervisning i någon verksamhet utan har kunnat hålla dem öppna både inom grund- och förskola. Det är svårt att i nuläget göra någon värdering utifrån smittläget eftersom det är en eftersläpning i rapporteringen, säger Stigert Pettersson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Region Halland

Enligt Region Hallands kommunikationsdirektör, Johanna Wiechel-Steier, diksuteras olika åtgärder utifrån smittoläget. Men när det gäller distansundervisningen för högstadieskolorna finns inget besked från regionens sida.

– Skulle tro att det kommer besked före helgen, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Notera att uppgifterna samlades in mellan den 4 och 6 januari och att läget kan förändras.

Texten kommer att uppdateras under torsdagen när kommunerna tagit ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet