Det var sjukhuset i Halmstad som slog larm om att gamla frakturer hittades vid en undersökning av Oliver. En polisutredning om grov misshandel av barn inleddes, men lades ner när åklagare inte kunde hitta bevis på brott.
Läkare på sjukhuset i Halmstad startade en benskörhetsutredning men det blodprov som kunde visat på en viss benskörhetssjukdom analyserades aldrig, då röntgenbilder inte indikerade sjukdomen OI, Osteogenesis imperfecta. Sjukhuset utredde enbart diagnosen OI och slog fast att Oliver var fullt frisk, vilket senare visade sig felaktigt.
På den grunden beslöt socialnämnden i Falkenberg att omhänderta Oliver.
Amerikansk expert hittade sjukdom
En amerikansk röntgenläkare kunde dock fastställa att Oliver led av medfödd rakit, en annan benskörhetsjukdom, med hjälp av röntgenbilder. Ett utlåtande som familjen tog till Förvaltningsrätten som då avslog Socialnämndens ansökan om det omhändertagande – vilket redan skett.
Se klippet ovan där Jonathan och Patricia berättar hur det var att bli av med sitt barn och få vänta 3,5 månader på att få rätt.
Rätten på familjens sida
Efter förvaltningsrättens dom i december fick Patricia och Jonathans hem Oliver igen. I domen riktas kritik mot att kommunen inte genomfört en fullständig utredning av benskörhet.
Ansvarig chef på Falkenbergs kommun vill inte kommentera det enskilda ärendet, men poängterar att det alltid ligger en utredning och expertutlåtanden bakom ett beslut om omhändertagande.
– Jag kan säga så mycket mycket som att vi har inte haft någon anledning att betvivla det expertutlåtande vi har haft tillgång till, säger hon.
Se hur hon svarar på kritiken från föräldrarna nedan