En officer får löneavdrag sedan en övning med Lv6 slutade med att handgranater sparkades ut i en sjö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Sparkade iväg handgranater – får löneavdrag

Uppdaterad
Publicerad

En övning med luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad slutade med att chockhandgranater som blivit över sparkades ut i en sjö. Nu straffas officeren som ledde övningen med 20 dagars löneavdrag.

Efter övningen, som hölls i maj i fjol i Uddevalla kommun, beslutade övningsledaren att destruera de handgranater som blivit över i stället för att återlämna dem till förrådet.

Han tog med fyra värnpliktiga och en biträdande övningsledare till en sjö. Övningsledaren och den biträdande övningsledaren sparkade handgranater ut i sjön och lät även värnpliktiga slänga ut chockgranater.

Löneavdrag

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd konstaterar nu att officeren brutit mot en lång rad punkter i säkerhetsbestämmelserna. Han straffas med 20 dagars löneavdrag.

Nämnden skriver även att officeren ”hanterat Försvarsmaktens resurser i form av ammunition på ett nonchalant och oekonomiskt vis”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.