– Vi kan inte se att det har begåtts några brott, säger Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Halmstads kommun. Klicka på klippet för att höra mer. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Stena recycling pekas ut som ansvariga för PFAS-förorening i Kistinge

Uppdaterad
Publicerad

Stena recycling är ansvariga för den störst delen av PFAS-föroreningen vid Kistinge Industriområde, enligt Halmstad kommuns ansvarsutredning. Men föroreningen är inget brott, menar kommunen som nu istället ställer krav på framtida åtgärder.

I utredningen konstaterar Halmstad kommun att totalt 18 verksamheter kan ha bidragit till PFAS-föroreningen i olika grad. Åtta verksamheter, inklusive Stena recycling som ska vara ansvariga för största delen av föroreningen, har nu ansvar att tillsammans vidta åtgärder.

Skärmdump från ansvarsutredningen av PFAS-föroreningen i Kistinge. Foto: Halmstad kommun

Enligt Halmstad kommun är föroreningen inget brott och ingen polisanmälan kommer att göras.

Lantbrukare drabbade

Sedan det blev känt att mycket höga halter av PFAS uppmätts i och intill Kistinge industriområde i september 2020 har kommunen avrått lantbrukare att använda vattnet från Trönningeån.

SVT nyheter Halland har tidigare intervjuat två drabbade lantbrukare, som menar att Halmstad kommun nu måste bistå med hjälp.

Se deras kritik här:

Tomas Sjöstedt på Halmstad kommun svarar nu lantbrukarna:

– Till nästa odlingsäsong skulle man kunna ta vatten från Fylleån, det borde vara möjligt, säger han.

Bistår kommunen med det arbetet i så fall?

– Kommunen eller någon av de andra ansvariga verksamhetsutövarna, till exempel Stena, säger han.

De drabbade kan även vända sig till mark- och miljödomstolen för att väcka talan mot ansvariga. Men enligt kommunen bör drabbade invänta mer underlag och fler utredningar.

Även Halmstad kommun finns med som möjliga källor till PFAS-utsläppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.