Björn Frantzén är prisbelönt kock och hans fru Sara Frantzén folkhälsovetare. När dottern fick diabetes för tre år sedan blev Björn, som tidigare bara varit smakdriven, tvungen att tänka ett steg till.
– Det är tur i oturen. Våra yrken går ut på precis det här – hur svårt måste det inte vara om man inte har den bakgrunden som vi har? säger Björn Frantzén.
Läs mer: Caroline om diabetesvården: ”Lite som att gå till rektorn”
En dag i taget
Enligt paret blir sjukdomsbeskedet ett trauma. Därför är det viktigt att våga vara i nuet och ta en dag i taget.
– Det är tufft som fan. Det tycker alla, säger Björn Frantzén.
– Försök att vara med i ett forum där andra diabetesföräldrar finns, om du orkar. Du märker att du inte är ensam. Om du har möjlighet finns det också diabetesläger. Där är det dextrosol och pumpar överallt, säger Sara Frantzén.
Läs mer: Det här är diabetes
Enkla tips
Paret Frantzén berättar att man inte ska fastna i tron om att allt måste vara nyttigt, utan istället försöka få en stabil blodsockerhöjning. Man kan laga samma typ av mat – med hjälp av små tips och tricks.
Man kan till exempel mosa potatis med smör istället för att vispa ett potatismos, och välja långkornigt vitt ris istället för klibbigt vitt ris. Detsamma gäller pasta.
– Vanlig pasta är inte bra för någon. Men med en ljus fiberpasta får man en långsam stegring av blodsockret. Det är ofantligt mycket bättre, säger han.
Stjärnkockens bästa tips:
- Ta en dag i taget – du är inte ensam.
- Strukturera. Undvik att planera kvällens middag klockan halv sex i mataffären med hungriga barn.
- Fastna inte i termen ”nyttigt” – men undvik halvfabrikat.
- Jobba med sälta och syra för att höja smakerna.
- Mycket mat är framställd med snabba kolhydrater – försök välja andra alternativ som ger en mer stabil blodsockerhöjning.