Philip Hedeng är den enda lantbrukaren från Halland som deltar i Lantbruksuniversitetets forskningsprojekt med att odla linser. Resultatet av skörden har visat sig vara positivt. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Stort intresse för linser odlade i Halland

Uppdaterad
Publicerad

2018 gick lantbrukaren Philip Hedeng utanför Halmstad med i ett projekt vars syfte är att utforska möjligheterna att odla linser i Sverige. Plantorna har skördats, skickats på rensning och nu återvänt. Flera är nyfikna på hans produkt.

– Intresset har varit stort. Det är flera privatpersoner och restauranger som har hört av sig. Det är roligt att prova på något nytt och resultatet är vad vi hoppades på, säger han till SVT Nyheter Halland.

Till en början fanns en oro hur linserna skulle rensas. Philip Hedeng lyckades komma i kontakt med en anläggning i Skåne som sållat bort all smuts och småsten.

Vill testa andra baljväxter

– Hade det inte gått hade vi fått söka oss ner på kontinenten, till Tyskland, vilket hade blivit dyrare, säger han.

Philip Hedeng har odlat gröna och röda linser, men även åkerbönor.

– Framöver vore det även kul att testa på matlupiner och olika slags ärtor, säger han.

I klippet berättar Philip mer om sin linsodling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.