Susanne Andersson framför sitt hus i Havredal. På taket syns solpanelerna och solcellerna. Foto: SVT

Susanne i Kungsbacka bor i ett växthus

Uppdaterad
Publicerad

I utkanten av Kungsbacka kommun bor Susanne Andersson och hennes familj i ett hus med annorlunda arkitektur. Det är integrerat med ett växthus – något som gör att hon kan odla sin egen mat på bekvämt avstånd och dessutom kan njuta av värmen längre än andra.

– Vi har bott här i några år och trivs bra, säger Susanne Andersson.

Huset ligger djupt inne i skogen alldeles intill en liten sjö. På området runt entrén till huset, som är omslutet av glasväggar och glastak, växer frukter, grönsaker och örter av alla de slag. Vindruvor, fikon, aprikoser, timjan, oregano, tomater och minikiwi är bara några exempel.

– Växthuset skapar ett medelhavsklimat så vi kan odla lite allt möjligt, berättar Susanne Andersson.

Få liknande hus i landet

Hon fick inspiration till sitt drömhus via en arkitekt vid namn Bengt Warne. På 70-talet designade han ett hus inbyggt i ett växthus – ett så kallat naturhus – i Saltsjöbaden.

Därefter har flera varianter på hans koncept dykt upp. I dag finns en handfull runtom i Sverige.

I växthuset prunkar allt mellan himmel och jord. Foto: SVT

För 13 år sedan var Susanne Andersson på visning av just ett sådant hus. Då såddes ett frö.

– Jag förstod vilken potential ett sådant hus hade, säger hon.

När hon träffade sin nuvarande sambo presenterade hon idéen. Tillsammans ritade och projekterade de huset innan hantverkare avslutade jobbet. 2015 stod det klart och fördelarna är många menar Susanne Andersson.

”Låga uppvärmningskostnader”

– Det bästa är ju att man kan plocka färska grönsaker och örter i sitt eget hem. Men växthuset gör även utomhussäsongen extra lång. Så vi kan sitta och njuta av sol och värme även under oktober, berättar hon.

Utsikt mot sjön och skogen. Foto: SVT

Miljövänligt tänk har hela tiden funnits med i bilden. Sommartid värms hushållsvattnet upp av solfångare på taket. Solceller står samtidigt för mycket av elektriciteten. Vintertid sköts uppvärmningen främst av en vattenmantlad vedkamin. Väggarna är gjorda av lättbetong och konstruerade för att bevara värme.

– Vi är inte självförsörjande på el, men vi har väldigt låga uppvärmningskostnader. Det är inte dyrt att leva såhär, säger Susanne Andersson.

I klippet tar hon med dig på en rundtur i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.