När trädgårdsingenjör Anna Pettersson träffar sina kompisar vill de inte bara sitta och snacka, utan göra något tillsammans. De upptäckte en gammal husvagn från 80-talet på skroten. Den satte fart på tankarna om ett mobilt växthus.
Anna arbetar med forskning om ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet. Där fanns växter och plantor som man arbetat med och som kunde återanvändas. Väggarna i husvagnen byggde de om med kanalplast som de hittat på tippen. Plastens luftkanaler isolerar och används i kommersiell odling.
Växthusvagn för lägenheter
Det nygamla växthuset har nu blivit hem för mängder av grönsaksplantor och prydnadsväxter. En damm och en trädgårdstomte dyker fram i allt det gröna.
– Om man bor i lägenhet kan man ha växthusvagnen på en parkeringsplats och dra upp fröplantor på våren och försommaren. Det är väldigt praktiskt om man sedan vill flytta ut odlingarna till sommarstället eller ta med sig sina tomater på semestern, säger Anna Pettersson.
Ännu en fördel är att kunna flytta sitt växthus till en skuggig plats när solen steker som mest, anser hon.
Trångboddhet och stadsodling i fokus
Klimatfrågan och extremväder påverkar amatörodlandet i hög grad. Tankar kring hållbar livsstil och överlevnad finns med i de idéträdgårdar som visas på den årliga nordiska trädgårdsmässan som samlar besökare och utställare från hela landet.
Även trångboddhet och stadsodling finns i fokus – och det kreativa.
Trädgårdar i miniatyr
”Den lilla världen” – trädgården i miniatyr har på senare tid blivit en populär trend. I små dockskåpsliknande miljöer finns till och med morötter och pumpor i miniformat. Under förra årets trädgårdsfest i Sofiero utanför Helsingborg tävlade man med miniatyrer.
– Man kan använda sig av miniatyrer när man vill testa sina idéer, i stället för att göra en ritning, säger trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson.