Odlingen är en del av ett forskningsprojekt hos SLU för att se hur och var man kan odla sötlupiner och soja hemma i Sverige.
Göran Bergkvist är med och driver projektet där ekologiska bönder runt om i Sverige testar att odla grödorna. Årets odlingar gör att man kan samla erfarenhet och skapa en guide för framtida lantbrukare som vill testa grödorna.
I Tvååker ska lupinerna bli till foder efter skörd, men det finns även förhoppningar om att sötlupinen ska användas allt mer som männsikoföda i framtiden.
Vad är sötlupin?
Sötlupin är en förädlad och ätlig variant av lupin. Till skillnad från den giftiga blomsterlupinen som man vanligtvis ser i diken och trädgårdar, är sötlupinen ettårig och klassas inte som invasiv.
Bönorna från sötlupin är stora som ärtor och har ungefär samma proteinhalt som soja. Om den blötläggs och kokas kan den användas i matlagning, och den används också som djurfoder.
På samma sätt som soja kan den ta kväve direkt från luften, och behöver därför inte gödslas lika mycket. Sötlupin har en kortare odlingssäsong än soja och hinner därför mogna även på kallare breddgrader.
Källa: Jordbruksverket.