• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Erik Hellsborn (SD), står bakom motionen. Foto: SVT

Sverigedemokraterna vill stoppa provocerande konst

Uppdaterad
Publicerad

Den offentliga konsten i Varberg ska ge en positiv upplevelse och inte provocera. Detta motionerar Sverigedemokraterna om och vill därmed ändra kommunens kulturpolitik.

Det är Erik Hellsborn (SD) som står bakom motionen. Han vill att det skrivs in i kommunens riktlinjer att ”all utsmyckning ska vara av positiv snarare än provocerande slag, samt att fokus ska ligga på att lyfta fram det varbergska, halländska, svenska och europeiska arvet”.

Tror folk vill se vackra statyer

– Vanligt folk uppskattar nog snarare vackra statyer med natur-, djur- eller människomotiv än konst som är skapad för att provocera.

Han lyfter fram mensfärgade trosor och stora blå penisar som exempel på avskräckande konst från andra håll i landet.

– Var och en får gärna titta på sådant, men det ska inte bekostas av skattemedel.

Viktigt att konsten är fri

Lena Språng (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun, är kritisk till förslaget.

– Jag tycker det är en farlig väg att gå. En av konstens funktioner är att vara utmanande och provocerande, och få igång diskussioner. Det är fundamentalt i ett demokratiskt samhälle att konsten ska vara fri, säger hon.

SD-ledda Sölvesborgs kommun beslutade tidigare i höst om att kommunen ska köpa in ”tidlös och klassisk konst” med anknytning till den lokala identiteten framför ”utmanande samtidskonst”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.