Hans Qvant, trafikpolischef Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se trafikpolis Hans Qvant stoppa flera människor, under intervjun, som inte har ljus på cykel och elsparkcykel som lagen kräver: ”Slarvas oerhört” Foto: Marcus Alakangas/SVT

Studie visar: 8 av 10 bilförare vill ha lagkrav på reflex

Uppdaterad
Publicerad

En reflex kan vara helt avgörande för att synas i mörker och Synbesiktning 2023 visar att majoriteten av bilisterna i undersökningen vill se ett lagkrav även för gångtrafikanter.

Trafikpolisen Hans Qvant är tveksam till att ett lagkrav är rätta vägen. Men han understryker att det är viktigt att fotgängare använder reflex.

– Trafiken ska vara ett lagarbete och om vi döljer oss för varandra är det svårare att upptäcka faror och risker, säger chefen på trafikpolisen i Halland.

Flest mörkerolyckor i tätbebyggt område

I enkätsvar, som samlades in av Bilprovningen och Synoptik i undersökningen Synbesiktningen 2023, uppger sju av tio bilister att de har svårt att se fotgängare som inte har reflex i mörker. Åtta av tio vill dessutom se lagkrav på reflex.

Även i stadsmiljö är reflex ett hjälpmedel för bilförarna. Synförmågan blir sämre i mörker och det blir framförallt svårt att urskilja kontraster. Så är det även på belysta gator.

Enligt Trafikverket sker de flesta mörkerolyckor med gående i tätbebyggt område där det finns gatubelysningen.

Reflexer

Reflexer syns bäst när de sitter lågt och är i rörelse. Långt ner på ben och armar är bästa placeringen.

Går du på en väg med tung trafik kan du behöva komplettera reflexerna med en ficklampa.

Hundar och hästar behöver också reflexer för att synas i mörkret.

Reflexer behövs även i städer och tätorter där det finns gatubelysning.

Kontrollera när du handlar reflex att den är SIS eller CE-märkt. En normal livslängd för en reflex är ungefär tre år. Därför bör reflexer bytas ut regelbundet.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.