Två personer står och samtalar framför en stor hög av svarta soppåsar fyllda med kläder och textilier i ett lager. I bakgrunden syns några lådor också.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett berg av kläder har växt fram på klädsorteringen – häng med och se var alla kläder tar vägen efter den nya lagen om textilsortering. Foto: Ebba Thapper/SVT

Textilsortering i Falkenberg dränkta i gamla kläder efter nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

Det har bildats ett berg av gamla kläder på Falkenbergs textilsortering. Normalt tar anläggningen emot ett ton återvunna textiler per dag – men efter den nya klädlagen har mängden dubblerats och liknande ökning syns i hela landet.

Häng med i klippet när dagens klädleverans lastas av – och hör var kläderna tar vägen efter sortering.

Sorteringscentralen i Falkenberg tar nu emot uppemot 140 säckar med kläder och övriga textiler varje dag.

Ökningen är inte unik för Falkenberg. En dubblering av insamlade kläder har noterats från Skellefteå till Malmö, där biståndsorganisationen Human Bridge har avtal med kommunerna om textilinsamling.

Ny lag sedan 1 januari

Sedan 1 januari är det förbjudet enligt lag att slänga textiler i hushållssoporna. Sveriges kommuner hanterar lagen olika. Vissa erbjuder endast insamling vid stora återvinningscentraler, i andra kommuner finns insamlingskärl utplacerade i bostadsområden.

I Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka har man avtal med biståndsorganisationen Human Bridge som säljer vissa kläder på sin secondhand-kedja i Sverige.

Insamlade kläder kommer bland annat till en sorteringscentral i Falkenberg, där kommunens avdelning för arbetsmarknadsinsatser sorterar kläderna.

Human Bridges textilinsamling

Human Bridge samlar in cirka 12 000 ton textil per år. Textilierna försorteras i Sverige och säljs till kunder i Litauen och Slovakien för finsortering.

34 procent går sedan till Lindra Second Hand i Sverige eller till secondhandmarknaden i andra europeiska länder, 27 procent exporteras till secondhandmarknader utanför Europa, 17 procent går till välgörenhet och bistånd, 7 procent blir torktrasor till industrin, 8 procent går till textilåtervinning, 5 procent till energiåtervinning och 2 procent är annat avfall, icke textilrelaterat.

Källa: Human Bridge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.