Brukar dina trasiga strumpor hamna i hushållssoporna? Det sätter den nya lagen stopp för vid årsskiftet. Kommunerna får ansvaret att samla in och sortera ut textilavfall, som ska kunna återanvändas och säljas på nytt eller återvinnas om det är trasigt.
SVT har frågat samtliga kommuner i landet hur de ska gå till väga för att ta hand om textilavfallet. Fyra av tio kommuner har svarat att de enbart kommer erbjuda insamling på stora återvinningscentraler. Medan något fler kommer ta emot hushållens textilavfall även på återvinningsstationer i bostadsområden.
Producenter kan få ta över textilinsamlingen
I ett 100-tal kommuner får du leta efter hjälporganisationernas insamling. I dag samlar de in textilier för återbruk, men från och med januari får de även ta hand om textilavfall åt kommunerna.
Kommunerna vill nämligen inte lägga ner alltför mycket tid och pengar på den nya lagen. För om några år kan textilproducenterna få ta ansvar för avfallet, ett förslag som just nu utreds på EU-nivå.
– Det känns lite som att börja i fel ände. Vi ser en utmaning i att det är brist på anläggningar och behandlingsmetoder. Vi hade gärna sett att ett producentansvar kom nu i samband med insamlingskravet, säger Lill Yngvesson, avdelningschef för avfall i Tjörns kommun.
Flera EU-länder har redan infört textilinsamling, som antingen liknar Sveriges kommunala upplägg eller där ansvaret redan från början lagts på producenterna.
– Anledningen till att man avvaktar i Sverige är att man vill se hur det här förslaget om producentansvar på EU-nivå kommer utformas, så att man inte tar fram ett förslag som sedan behöver revideras, säger Yvonne Augustsson, sakkunnig inom textil på Naturvårdsverket.
Avgift om du slänger textil i soporna
Så innan EU-förslaget är klart blir det en tripp till de stora återvinningscentralerna för många hushåll.
Men vad händer då om dina trasiga strumpor ändå skulle råka hamna i hushållssoporna? Jo, då kan kommunen utfärda en felsorteringsavgift.
– Men det är sällan personer blir straffade för att ha gjort fel, säger Yvonne Augustsson.
Det innebär den nya textilinsamlingslagen
Kommunerna får ansvaret att separat samla in och sortera ut textilavfall från 1 januari 2025.
Exempel på sådant avfall är textil i form av kläder, heminredning, väskor och accessoarer.
Det insamlade avfallet får inte utsättas för fukt eller annan påverkan som gör att det inte kan skickas vidare.
Kommuner som inte redan har insamling kommer att behöva skapa insamlingsplatser och eventuellt upphandla entreprenörer för transporter, sortering och behandling av textilavfallet.
Verksamheter som till exempel textiltillverkare och grossister omfattas också av kravet på att sortera ut textilavfall.
Kommunerna ska årligen rapportera in mängden textil som samlats in och hanterats till Naturvårdsverket.
Källa: Naturvårdsverket
Här kan du lämna in ditt textilavfall
SVT skickade ut en enkät i november till samtliga 290 kommuner i Sverige med frågor om hur de ska gå till väga för att ta hand om textilavfallet när den nya lagen träder i kraft 1 januari 2025.
92 procent av kommunerna har svarat på enkäten:
- 47,4 procent kommer ha insamling på både återvinningsstationer i bostadsområden och stora återvinningscentraler.
- 43,6 procent uppger att de kommer ha insamling enbart på stora återvinningscentraler.
- 2,6 procent kommer samla in avfallet enbart på återvinningsstationer i bostadsområden.
- 1,9 procent kommer ha insamling på stora återvinningscentraler och mobila insamlingsplatser.
- 4,5 procent har inte kunnat uppge hur de ska samla in avfallet.