en kvinna, avfallsstrateg som slänger kläder i en sopcontainer (klädcontainer) som är grön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad spelar det för roll om du går med din trasiga strumpa till textilbehållaren? Avfallsstrategen Sara Johansson berättar i videon. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Snart får du inte längre slänga kläder i vanliga soporna – förbud införs

Publicerad

Slänger du dina gamla slitna kläder i vanliga soporna hemma? Från den 1 januari 2025 är det slut med det. Istället har Sveriges kommuner fått i uppgift att samla in textilierna.

Från årsskiftet är det inte längre tillåtet att kasta textilier som kläder och lakan i hushållsavfallet. Man ska istället gå till en särskild container och slänga det eller lämna hos second hand-butiker.

Det är EU-regler som ligger bakom beslutet som gäller både privatpersoner och verksamheter i alla EU-länder.

– Det är väldigt viktigt att alla gör det här nu, för miljön. Många bäckar små som man brukar säga, säger avfallsstrategen Sara Johansson på Borlänge energi.

Rekommenderar lokal insamling

Borlänge energi har under flera år jobbat med att få ut textilkärl vid återvinningsstationer och vissa bostäder. Nu finns drygt 40 behållare utplacerade i kommunen.

– Men vi vill såklart helst hålla det lokalt, så jag vill slå ett slag för att lämna till second hand-butikerna i första hand, säger hon.

Infrastruktur saknas

Men Naturvårdsverket menar att den nya regeln innebär en utmaning kring hanteringen av insamlat textilavfall.

– Många aktörer har tidigare lyft att avsaknaden av stadiga flöden har varit en utmaning som bidragit till att anläggningar inte kommit på plats. Från och med årsskiftet kommer det att finnas större flöden att hantera som förhoppningsvis kommer att göra det mer ekonomiskt attraktivt att hantera textilavfall, säger Yvonne Augustsson på Naturvårdsverket.

Kläder i Sverige:

  • Varje år hamnar 7-9 kilo textil per person i restavfallet eller på återvinningscentralerna och går direkt till förbränning.
  • Ett av de större insamlingsföretagen i Sverige är Human Bridge. De samlar årligen in 11-12 000 ton textilier.
  • De sorterar cirka 270 ton i veckan, på anläggningar i Vetlanda och Sigtuna kommun.
  • Just nu sorteras Dalarnas textilier på båda ställena, men när Sigtunas anläggning i Rosersberg är helt färdigbyggd är ambitionen att allt från Dalarna ska sorteras där.

Källa: Human Bridge och Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.