Så långt har dalakommunerna kommit med att ställa ut klädavfallsbehållare – se listan nedan. Foto: Johan Nilsson/TT

Så förberedda är dalakommunerna med textilkärl till invånarna

Publicerad

Från årsskiftet får man inte längre slänga gamla textilier i restavfallet. Då blir det kommunernas ansvar att invånarna har någonstans att slänga sina trasiga kläder.

SVT listar hur långt dalakommunerna har kommit i arbetet, och var man kan slänga sina gamla långkalsonger.

Falun:

Här har kommunen under en tid redan jobbat med att förlänga livslängden på kläder och hushållstextilier. Mängden insamlad textil har ökat kraftigt de senaste åren, enligt utvecklingsledaren för återbruk på Falu energi och vatten, Cajsa Hagberg.

– Vi och Kopparstaden har ett samarbete med Human Bridge som har ett antal insamlingsboxar utställda runt om i Falun, säger Hagberg.

Hedemora:

Kommunen har behållare för textil på Hamre återvinningscentral.

– Vi för diskussion med tänkbara samarbetspartners med planen att få ut textilinsamling vid samtliga återvinningsstationer från januari 2025, säger Hanna Bergman, återvinningsstrateg på Hedemora energi.

Avesta:

Här hänvisar kommunen de invånare som vill skänka eller slänga textilier till insamlingscontainrar vid återvinningsstationer och centraler.

– Insamlingen för textil är i drift sedan några år tillbaka, säger Anneli Nilsson, återvinningsansvarig, Avesta vatten och avfall.

Borlänge:

Borlänge energi har ett samarbete med Human Bridge och Humana, så att Borlängeborna får möjlighet att dumpa sina gamla kläder i återvinningscontainrar. De står utplacerade på flera platser, vid lägenhetshus och återvinningsstationer.

Säter:

Här erbjuds insamling av textil på flera ställen, bland annat på återvinningscentralen, Pärlan second hand, återvinningsstationen vid Gruvplan, och Röda korset. Det står containrar utplacerade på dessa platser som Human Bridge och Humana hanterar.

Smedjebacken och Ludvika:

WBAB har redan flera befintliga containrar som samlar in kläder och textil. Det pågår dessutom ett samarbete mellan WBAB och några entreprenörer där man planerar att öka tillgängligheten av sådana containrar.

Rättvik, Gagnef, Leksand och Vansbro:

– Textilinsamling i våra ägarkommuner Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro finns sedan länge på våra återvinningscentraler och på de flesta återvinningstationer. Det kommer inte att bli någon förändring vad det avser insamling av kläder och textil. Vi kommer att stärka informationen kring det nya lagkravet och jobbar med att det ska vara klart innan årsskiftet 2024/2025, säger Ola Nyström, chef för kundservice på Dala vatten och avfall.

Orsa, Mora och Älvdalen:

Orsas lösning just nu (information från slutet av november) är ett avtal med Human Bridge som har behållare på återvinningsstationerna. De i sin tur sorterar till återanvändning samt materialåtervinning.

– Vårt arbete fortsätter nu genom att dels se över avtalet med de – hur det påverkas av nya kommunala ansvaret och även säkerställa att vi har en lösning för textilslag som inte Human Bridge kan ta emot – skrymmande textilier och kontaminerad textil, säger Linda Strand, driftchef på Nodava.

Malung-Sälen:

Här finns det redan behållare för textilinsamling från Humana Bridge på återvinningscentralerna och på flera återvinningsstationer – 14 platser totalt.

– Det kommer inte att bli någon förändring gällande hur och var insamling av kläder och textil sker, säger Benny Nilsson, miljöingenjör på Vamas.

en kvinna, avfallsstrateg som slänger kläder i en sopcontainer (klädcontainer) som är grön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad spelar det för roll att gå med sin trasiga strumpa till textilcontainern? Avfallsstrategen Sara Johansson berättar i videon. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.