Åsa Montan, kommunikatör på Hem, visar de gröna påsar som kommer att användas till sorteringen av hushållens matavfall. Foto: SVT

Nytt sopsorteringsystem är snart i gång

Uppdaterad
Publicerad

I de flesta kommuner slängs hushållens matavfall i separata sopkärl, men i Laholm och Halmstad finns inget system för hushållen att sortera sitt matavfall i nuläget. Det finns dock planer på det.

Den metod som till våren kommer att införas i Halmstad kallas optisk sortering. De går till så att hushållen slänger allt sitt matavfall i en särskild grön påse som de sedan slänger i den vanliga soptunnan. Därefter hämtas soporna och körs till den anläggning som just nu byggs i Halmstad.

Soporna tippas av och åker sedan i väg på löpande band. Kameror som sitter utmed banden sorterar sedan ut vilka påsar som är matavfall och vilka som är brännbart avfall.

De som innehåller brännbart avfall går till fjärrvärmepannan och de påsar som innehåller matavfall går vidare till en annan del av anläggningen där de öppnas. Matavfallet blandas med vatten till en sörja som kallas slurry, och slurryn körs sedan till en anläggning i Laholm där den rötas.

– Så istället för att elda upp matavfallet till fjärrvärme så blir det till biogas och biogödsel , säger Åsa Montan, kommunikatör på Halmstad energi och miljö AB, Hem.

Tester som Halmstad energi och miljö har gjort visar att 40 procent av det brännbara avfall som hushållen slänger är matavfall.

Flertalet kommuner sorterar hushållens matavfall

Enligt branschorganisationen Avfall Sverige har 73 procent av alla kommuner i landet redan ett system för utsortering av matavfall.

Beslut om att bygga en ny anläggning i Halmstad för att ta emot matavfall fattades år 2013. Tanken var att den skulle vara i gång året därpå, men det har fördröjts och nu är det maj som den beräknas vara färdigställd.

Har Halmstads kommun varit omodern som saknat ett system för att sortera hushållsavfall?

– Jag tror att det här är något som folk har längtat efter. Många Halmstadbor som har flyttat hit från andra kommuner har hört av sig för att fråga när vi kommer vara i gång med matavfallsinsamlingen, så jag tror att det finns ett sug efter det. Men jag tror inte att kommunen har varit omodern för det, säger Åsa Montan.

Laholm är utan system

I nuläget saknar även Laholms kommun system för att sortera hushållens matavfall, men år 2018 planerar man att införa ett så kallat flerfackssystem, där varje enskilt hushåll sorterar flera sorters avfall i sopkärl med olika fack.

– Man kan sortera ut förpackningar, brännbart och matavfallet hemma. Undersökningar har visat att utsorteringsgraden blir väldigt bra med det systemet. Det ger det bästa materialet till återvinning, säger Eva Aronsson, avfallsingenjör på Laholms kommun.

Eva Aronsson beskriver det som att varje enskilt hushåll får sin egna återvinningstation.

– Förpackningar som plast, papper, färgat glas, ofärgat glas, tidningar och metaller sorteras utan påse i olika fack. Det som ska gå till brännbart lägger man i en påse som vanligt och matavfallet lägger man i komposterbara papperspåsar, säger hon.

De sorterade avfallet hämtas sedan av sopbilen.

Fler sopor kan sorteras i Halmstad

När den nya anläggningen i Halmstad öppnar kommer den enbart hantera matavfall och brännbart avfall. Men den är byggd för att kunna utökas och ta emot även annat avfall.

Kostnaden för den anläggning som ska stå klar till våren beräknas till 95 miljoner kronor, om den ska utökas så beräknas kostnaden bli totalt 129 miljoner kronor.

– Om kommunen får insamlingsanvar även för annat, som till exempel, pappersförpackningar, plastpåsar och metallburkar, så ska vi kunna bygga ut här så att vi kan ta emot även de förpackningarna, säger Åsa Montan.

Systemet kommer då att fungera likadant som sorteringen av matavfallet.

– Till exempel blåa påsar för plast, gula påsar för tidningar och så vidare, säger Montan.

När kan det bli verklighet?

– Det beror på vad de beslutar i riksdagen. Det är inget som kommunerna ansvarar för i nuläget, så det vet vi inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.