Två båtar ligger förtöjda vid en kaj. En röd och blå båt har personer på däck som hjälper varandra att gå ombord. I bakgrunden syns en gul båt och en industriell miljö med byggnader och kranar. Himlen är klar med några moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tio nya sjöräddare behövs – stor brist på frivilliga hos Sjöräddningssällskapet i Halmstad Foto: Peter Osterberger/SVT

Tio nya sjöräddare behövs – brist på frivilliga hos Sjöräddningssällskapet i Halmstad

Publicerad

Uppdraget är inte för alla – inom 15 minuter ska du kunna släppa allt och vara ute till havs. Men det behövs fler och därför driver nu Sjöräddningssällskapet i Grötvik, Halmstad, en intensiv rekryteringskampanj för att ta in tio nya frivilliga sjöräddare.

– Det kostar på lite grann, säger Stefan Westman, stationsansvarig på räddningsstationen i Grötvik.

Den ideella organisationen Sjöräddningssällskapet har runt 2 500 frivilliga sjöräddare runtom i landet på 74 sjöräddningsstationer.

Men fler behöver rekryteras och på räddningsstationen i Grötvik är man bara drygt hälften av den styrka på 30 personer man behöver vara för att klara jourpassen.

I klippet följer vi med Sjöräddningen som berättar om kraven som ställs på frivilliga sjöräddare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.