Witold Pisarek, överläkare på Transportstyrelsen, menar att de syntester som används är tillförlitliga. Foto: TT/SVT

Transportstyrelsen utreder nya regler för personer med synfel

Uppdaterad
Publicerad

Om du fått indraget körkort på grund av för dålig syn kan du inte räkna med att få det tillbaka bara för att en läkare gett grönt ljus. Den bedömningen gör Transportstyrelsen, men en genomlysning visar att myndigheten kan ha tolkat EU-reglerna på området för strängt.

– En läkare känner sig ofta som patientens advokat, men vi måste utgå från trafiksäkerhet, säger Witold Pisarek, överläkare på Transportstyrelsen.

Starta klippet för att höra Transportstyrelsen förklara mer varför ett läkarintyg om godkänd syn inte alltid räcker för att få tillbaka körkortet.

Våren 2018 inledde Transportstyrelsen ett arbete med att göra översyner för att ta reda på hur Sverige tolkar EU:s körkortsdirektiv jämfört med andra europeiska länder. Slutsatserna av översynerna presenterades i juni där det framkommer att Transportstyrelsen i vissa fall tolkar reglerna för strängt och i andra fall inte når upp till kraven.

Nu har Transportstyrelsen inlett arbetet med att se över vilka ändringar som bör göras utifrån slutsaterna, bland annat handlar det om vilka mätmetoder som kan användas för att bedöma om synen är tillräckligt bra. Men när man kan räkna med att se förändringar i regelverket kan Transportstyrelsen inte svara på.

Går inte att göra körprov

Från diabetikernas sida vill man se ett mer praktiskt prov, till exempel ett körprov, istället för de syntest som man i dagsläget bedömer personernas lämplighet att köra bil på. Men det är lättare sagt än gjort, menar Witold Pisarek.

– Svenska lagen säger att man måste ha körkort eller körkortstillstånd för att kunna framföra bil, säger han.

Ett annat alternativ hade varit ett test i en simulator, något som tidigare erbjudits och som den enskilde fick bekosta själv för närmre 19 000 kronor. Möjligheten drogs sedermera in då man ansåg att den inte var tillräckligt validerad.

Nytt riksdagsbeslut

I juni fattades ett nytt beslut av riksdagen om att man bör återinföra möjligheten till simulatortest vid synfältsdefekter samt att utreda ett nytt system för körprov på väg, men när i tiden detta kan bli aktuellt är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.