Skadorna som misstänks ha uppkommit efter att kusken piskat hästen i samband med ett travlopp på Åby travbana tidigare i år. Foto: Polisens förundersökning

Travtränare i Halland åtalas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En kusk och travtränare i Halland åtalas för att ha piskat två hästar i samband med två olika travtävlingar tidigare i år och under förra året. 

Det var i samband med travtävlingar på Jägersro i Malmö och Åby travbana i Mölndal som banveterinärer vid båda tillfällena uppmärksammade längsgående svullnader i huden på hästarnas bakdelar.

De gjorde bedömningen att svullnaderna kommer ifrån piskrapp som kusken utdelat under upploppet för att få hästarna att springa fortare.

Länsstyrelser anmälde

Slagen ska ha varit av sådan karaktär att hästarna sannolikt orsakades lidande när de utdelades och under en tid efteråt innan smärtan lagt sig enligt länsstyrelsernas bedömning.

Länsstyrelserna i Skåne respektive Västra Götalands län anmälde senare de misstänkta brotten som nu har lett till att kusken åtalas för två fall av djurplågeri.

Vill inte intervjuas av SVT

Den åtalade kusken, tillika travtränaren, nekar till brott och menar att han följt reglerna för hur ridspö får användas under ett lopp.

Han vill inte låta sig intervjuas av SVT utan hänvisar till vad han sagt i en intervju med Expressen.

– Hästar är som barn, de busar i hagen varje dag och det krävs inte mycket för att det ska få ett blåmärke. Men det känns ju helt rättsosäkert att bli polisanmäld så fort en häst har ett märke trots att jag har gjort allt enligt vårt reglemente, säger travkusken till tidningen.

De svullna märkena på hästens bakdel, som dokumenterats på foton i förundersökningen, förklarar han för Expressen med att dessa, citat: ”kan komma från precis vad som helst”.

Göteborgs tingsrätt har ännu inte satt ut dag för rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.