• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nonchalera inte de som säger att de har symptom”, säger Ingrid Larsson, universitetslektor på Högskolan i Halmstad som gjort djupintervjuer med drabbade av postcovid. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Tre frågor om att leva med postcovid – ”Vet inte hur man själv luktar”

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att inte känna hur du själv luktar eller att ha trötthet som inte går att vila bort? Här svarar hälsoforskaren Ingrid Larsson på tre frågor om hur det är att leva med långtidscovid.

– Det kan påverka en människa mer än man kan föreställa sig. Det är viktigt att inte nonchalera de som säger att de har symptom efter covid, säger Ingrid Larsson, universitetslektor och forskare vid akademin för hälsa och välfärd på Högskolan i Halmstad.

Hon har djupintervjuat 14 halländska personer som vid intervjutillfället hade haft symptom i mellan 16 och 21 månader. Alla insjuknade innan det var möjligt att vaccinera sig och generellt handlar det om friska och relativt vältränade personer i olika åldrar.

Internationellt uppmärksammat

Studien är en del av den coronaforskning som bedrivits i samarbete mellan Region Halland och Högskolan i Halmstad sedan början av pandemin.

Resultaten har bland annat publicerats i den internationella tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.

Sju procent med långtidssymptom

Som SVT Nyheter Halland tidigare berättat visar forskningen också att omkring sju procent i studien med 150 drabbade hallänningar fortfarande hade symptom ett år efter insjuknandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.