En hand håller en smartphone som visar en person i en neutral miljö, med oskarpt ansikte. I bakgrunden syns en modern butiksmiljö. Mannen på bilden är Erik Mangen, säkerhetsexpert på Svensk Handel och han pratar om säkerheten på köpcentrum vid pågående dödligt våld.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De som har ansvar är faktiskt de som skjuter – inte enskild handlare eller fastighetsägare” i klippet ovan svarar säkerhetsexpert Erik Mangen på Svensk handel på tre frågor om säkerheten vid dödligt våld. Foto: Casper Sewerin/SVT

Tre frågor om säkerheten på köpcentrum vid dödligt våld

Publicerad

Vem har ansvaret för besökarens säkerhet när det pågår dödligt våld inne på köpcentrum eller gallerior och hur ser rutinerna ut? SVT Nyheter ställer tre frågor till arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

I oktober månad har det det varit två skottlossningar inne på köpcentrum i Sverige. Ett av dem var inne på Kungsmässan där en man i 25-årsåldern blev skjuten.

Säkerhetsexpert Erik Mangen på arbetsgivarorganisationen Svensk Handel reder ut tre frågor om säkerheten vid pågående dödligt våld i klippet ovan.

Entrén till Kungsmässan med polisavspärrningar och två poliser som övervakar området. Himmel och omgivning syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En butiksanställd sköts på köpcentret under eftermiddagen söndagen den 6 oktober. Det här vet vi om skotten på Kungsmässan i Kungsbacka. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning på Kungsmässan

Mer i ämnet