Jacob Gudiol och Halmstad fotbollsspelare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man kan, så kan man ju flytta fram träningstiden” – berättar Jacob Gudiol, idrottsvetare och fysioterapeut som har skrivit böcker om träning och kost. Foto: Simon Melin/SVT, Naima Abdi/SVT

Tre frågor om: Träning och fasta under ramadan

Publicerad

Kroppen går igenom en stor förändring och anpassning när man fastar – och det är en utmaning för dig som samtidigt tränar. Här svarar fysioterapeuten och författaren Jacob Gudiol på vad du ska tänka på när du tränar och fastar.

Jacob Gudiol från Helsingborg har en utbildning inom idrottsvetenskap. Han har också skrivit böcker om kost och träning – och medverkar regelbundet som skribent i medier om träning.

I klippet berättar han om tre tips till fastande idrottare.

Vad händer i kroppen under fasta?

Kortsiktigt minskar tillgången på glukos, en sockertyp som ger energi, och kroppen övergår till att använda mer fett. Samtidigt börjar kroppen skapa nytt glukos från proteiner.

Det kan leda till sämre ork senare på dagen.

Försöker du prestera fysiskt kan det bli märkbart att energinivåerna inte är lika höga som vanligt.

Vätskenivåerna kan också påverkas, då den som fastar inte dricker under dagen.

Framför allt om det är varmt eller om man tränar. Börjar man svettas så kan man få vätskebrist, vilket kan påverka både ens förmåga att tänka klart och prestera fysiskt.

Källa: Fysioterapeut Jacob Gudiol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.