I ett pressmeddelande uppger Migrationsverket att de nu tagit ställning till hur de ska tolka en dom från kammarrätten i somras. Det innebär bland annat att de som med stöd av gymnasielagen beviljats uppehållstillstånd inte längre har rätt att bo kvar i Migrationsverkets lokaler – från och med den 11 november.
Däremot kommer inte Migrationsverket ta några beslut innan 31 januari 2020 om personer ska skrivas ut från ett boende.
– Att vi avvaktar något beror på att vi vill ge de som studerar chans att gå klart höstterminen innan de måste flytta, och tid att leta nytt boende, säger Veronika Lindstrand Kant, avdelningschef för nationell samordning vid Migrationsverket.
Ska ordna boende på egen hand
De som skrivs ut ska sedan ordna boende på egen hand. Om det inte är möjligt kommer det bli respektive kommuns ansvar att pröva en individs behov av boende enligt socialtjänstlagen.
Halmstad, med det stora asylboendet Spenshult, är den kommun där flest personer berörs – i nuläget 75 stycken. Något Halmstad kommun och socialnämndens ordförande i Halmstad , Ella Kardemark (KD), tidigare uttryckt sin oro över.
– Risken är att vi för första gången får hemlösa ungdomar i Halmstad och så vill inte jag ha det, sa hon till SVT Nyheter Halland i mitten av oktober.
Kommuner med flest personer som berörs
Halmstad 75 (35)
Vänersborg 74 (25)
Härnösand 24 (3)
Inom parentes anges antalet personer som ännu inte har fått beslut i sitt ärende om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, men som kan komma att beröras vid ett bifall på ansökan.
Källa: Migrationsverket