En av deltagarna på kursen är Anna Orlova som nu korsar fingrarna för att kursen i Halmstad ska leda till ett jobb som målare, fotograf eller inom barnomsorg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av deltagarna på kursen är Anna Orlova som nu korsar fingrarna för att kursen i Halmstad ska leda till ett jobb som målare, fotograf eller inom barnomsorg. Foto: Kristian Åkergren/SVT

”Hoppas detta kan hjälpa mig” – framgångsrik kurs upprepas

Uppdaterad
Publicerad

För att hjälpa ukrainare att hitta jobb har studieförbund startat gratiskurser. Förutom svenska språket lär de sig skriva cv, förstå anställningsformer och hur den svenska arbetsmarknaden fungerar.

– Varje dag kommer jag närmare mitt mål att hitta ett jobb. Men svenska är viktigast att lära sig först, säger Anna Orlova, som tidigare arbetat som fotograf och målare i Ukraina.

Hon deltar vid en av kurserna som Folkuniversitetet och Medborgarskolan erbjuder i bland annat Halmstad, Kungsbacka, Göteborg, Borås och Helsingborg.

Utbildningarna finansieras bland annat genom Europeiska socialfonden, EFS.

Samma upplägg 2015

På Folkuniversitetet i Halmstad erbjöds samma kurs vid flyktingvågen från Syrien 2015.

– Det visade sig vara framgångsrikt, säger handledaren Asma Lönngren på Folkuniversitetet i Halmstad.

I klippet får du hänga med på en lektion.

Ukrainska flyktingar i Halland

Falkenberg: 138

Halmstad: 311

Hylte: 34

Kungsbacka: 209

Laholm: 71

Varberg: 174

Totalt: 937 stycken varav 600 kvinnor och 337 män

Inskrivna på Arbetsförmedlingen: 94

Statistiken är inhämtad 19 januari 2023 från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Notera att antalet gäller ukrainare som kommit enligt massflyktsdirektivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.