20-åriga Jonathan från Åled ska säkra vattenförsörjningen för Halmstadborna genom unik avsaltningsavläggning. Foto: TT/SVT

Så ska Halmstads vattenförsörjning säkras – med hjälp av unik avsaltningsanläggning

Uppdaterad
Publicerad

Redan på Kattegattsgymnasiet i Halmstad kläckte numera 20-årige Jonatan Persson idén om att rena havsvatten. Han är numera VD för startup-företaget som vidareutvecklat hans teknik för att avsalta havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier. Nu ska projektet testköras – och förhoppningen är att detta ska kunna säkra Halmstads framtida vattenförsörjning.

Tillsammans med Halmstad Energi och Miljö (HEM) samt Laholmsbuktens VA (LBVA) ska företaget med Jonatan Persson i spetsen testköra anläggningen under sommaren och hösten.

Mer energieffektiv lösning

Tidigare har man från LBVA:s sida varit negativt inställda till en avsaltningsanläggning då det varit för dyrt.

– Men med Jonatans teknik ser vi att det blir mer energieffektivt och därmed billigare, säger Mattias Leijon, VD på LBVA.

Tekniken går ut på att använda restvärme från industrier för att producera avjoniserat vatten. Vattnet kan sedan användas av industrin i stället för att förbruka dricksvatten. Tekniken är helt världsunik och ska nu testas i Halmstad.

En av Sveriges supertalanger

Jonatan Persson utvecklade idén redan under första året på gymnasiet och har sedan dess lyckats samla på sig finansiellt stöd och ett par stipendier. Projektet med avsaltningsanläggningen i Halmstad hoppas han nu ska vara ett led i en mer miljövänlig vattenförsörjning.

– I dagsläget går cirka 50 procent av allt sötvatten i Europa till industrin. Om de hade kopplats bort från vårt dricksvattennät så hade vattnet räckt mycket längre till oss människor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.