• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den större koggen som hittats är cirka 20,5 meter lång. Den mindre är cirka 8 meter. Foto: Arkeologerna/ Statens historiska museer

Unika vrakfynden i Varberg analyserade – europeiska gäster från 1300-talet

Publicerad

Efter att ha analyserat de unika fartygsvraken, som hittats i Varberg, kan arkeologer nu avslöja de så kallade koggarnas ålder samt deras europeiska ursprung.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om de två medeltida fartygen, så kallade koggar, som hittats vid tunnelbygget i Varberg. Nu är analyserna klara och fartygen kan med säkerhet dateras till mitten av 1300-talet.

Spårade ek till norra Polen

Analysen visar också på det större av de två fartygen har sitt ursprung från västra Europa, dess trävirke ska vara fällt runt Nederländerna, Belgien och Frankrike. Den mindre koggen är byggd av ek från norra Polen. Arkeologerna tror därför att fartygen gästade Varbergs hamn.

I vraken har även läderskor, keramik och skeppsutrustning hittats.

Se inslaget nedan från när SVT besökte vraken tidigare i år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Spännande”, säger Elisabet Schager som visar fynden i klippet. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Om koggarna:

Varbergskoggen 1 består av en nästan komplett babordssida som är cirka 20,5 meter lång och 5 meter hög. Varbergskoggen 2 består av den förliga delen av ett bottenparti, cirka 8 meter långt och 4,5 meter brett.

Källa: Arkeologerna/ Statens historiska museer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.