Bild från en pressträff, en kvinna pratar framför flera mikrofoner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Reena Devgun i klippet ovan berätta om det unika åtalet. Foto: SVT

Åklagaren om det unika åtalet mot IS-kvinna från Halmstad – misstänks för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

Hon misstänks ha misshandlat och sålt slavar till terrororganisationen Islamiska staten, IS, i Raqqa. Nu åtalas kvinnan i 50-årsåldern från Halmstad för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse.

I klippet ovan berättar åklagare Reena Devgun mer om vad kvinnan misstänks ha utsatt personerna för.

Brotten som kvinnan åtalas för ska ha skett under 2014-2016 i Raqqa i Syrien under styre av IS och ska ha riktats mot yazidier, en uråldrig religiös minoritet i östra Syrien och nordvästra Irak.

Kvinnan är misstänkt för att ha hållit nio personer, däribland sex minderåriga barn och tre vuxna kvinnor, fångna i sitt hem i Raqqa.

Personerna ska ha behandlats som slavar, och flera ska ha försatts i tvångsarbete och genomgått svårt lidande och tortyr. För att personerna inte skulle försvara sig ska avrättningsklipp ha visats för dem och kvinnan ska ha varit beväpnad med ett bombbälte.

Ska ha sålt människor till IS

Kvinnan misstänks även för att ha tvångsundervisat personer i läran om Islam och för att ha misshandlat flera av dem hon höll fångna, vissa upp till sju månader.

Personerna ska ha tvingats leva utan tillräckligt med mat, kläder och värme.

Hon misstänks även för att ha sålt personer till IS med vetskapen att de riskerade att dödas eller utsättas för grova sexuella övergrepp.

Hör målsägandebiträdet i klippet nedan om hur personerna mår idag.

Bild på en kvinna med vitt hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De har blivit behandlade som saker”. I klippet berättar målsägandebiträdet Ghita Hadding Wiberg hur personerna mår idag. Foto: SVT

Åtalet är också det första i Sverige att gälla brott mot mänskligheten.

IS-kvinnan är tidigare dömd till fängelse för krigsbrott som skedde i Syrien och avtjänar nu fängelsestraffet. Rättegången mot henne startar i början av oktober.

Kvinnan nekar till brott.

Så kommenterar försvarsadvokaten åtalet:

Advokat Mikael Westerlund som företräder IS-kvinnan som åtalats misstänkt för folkmord i Syrien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokat Mikael Westerlund tycker det är bra att misstankarna nu ska prövas av domstol. I klippet redogör han för sin klients inställning till åtalet. Foto: Andreas Hult/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.