Jacob Olsson, Mattias Wahle och Magnus Stolpe.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gäller att komma nära”, säger Jacob Olsson som blir osynlig för gässen i sitt gömsle. Se hur gåsjakten går till i klippet. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Utbildning i gåsjakt ska rädda lantbrukarnas grödor

Publicerad

Efter initiativ från Naturvårdsverket kan jägare nu få utbildning i gåsjakt – med konstgjorda fåglar. Syftet är att öka intresset för den speciella jakten och minska förekomsten av vildgäss som förstör böndernas grödor.

Det är framförallt grågås och vitkindad gås som behöver minska avsevärt, enligt jaktvårdskonsulenten Mattias Wahle. Varmare klimat gör att vildgäss inte flyttar utan trivs i Sverige året om, vilket innebär stora ekonomiska konsekvenser för lantbruket.

Utmaningarna är flera vid jakt på gäss. Det är vaksamma fåglar som inte låter jägaren komma nära om man inte tar till lite tricks.

– Det är krävande men en otroligt rolig jaktform när den lyckas, säger Mattias Wahle, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Halland som håller i utbildningen.

Se exempel i klippet.

Utbildningar runt om i landet

I nuläget är utbildningen ett pilotprojekt. Jägareförbundet erbjuder utbildningstillfällen i Västerbotten, Kalmar, Gotland, Västmanland och Hallands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.