Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Åkvist, chefsläkare vid Hallands sjukhus, kommenterar internutredningen av spermiestölderna mellan 1985 och 1996. Foto: Region Halland/SVT

Utredning om spermiestölden visar på stora brister på sjukhuset i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Region Hallands egen utredning visar att lagstiftningen inte följts vid inseminationerna på sjukhuset. Utredarna vill nu att händelsen anmäls till Inspektionen för vård och omsorg.

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i vintras att en läkare på eget initiativ mellan åren 1985 och 1996 utan tillstånd tog spermieprover från fertilitetsutredningar och använde för inseminationer. Vilket resulterat i minst fem fullbordade graviditeter. Europadomstolen har inlett en granskning och kräver svar på hur det kunde hända.

Dokumentationen största problemet

Nu är Region Hallands interna utredning klar. Bland annat konstateras att lagstiftningen inte följts, framförallt gäller det dokumentationen. Det har exempelvis inneburit att det varit svårt att identifiera givare.

Spermiestölden

− Fynden talar för att vårdgivaren inte fullt ut har ansvarat för uppföljning och kvalitetssäkring. Samtidigt såg regleringen av hälso- och sjukvården annorlunda ut under den aktuella tidsperioden, liksom möjligheterna att kvalitetssäkra och följa upp verksamheten, säger Anders Åkvist, chefläkare vid Region Halland, i ett pressmeddelande.

Lex Maria-anmälan föreslås

Utredningen föreslår att en Lex Maria-anmälan görs.

På längre sikt föreslås att en särskild journal upprättas och att frågeställningar kring händelsen fortlöpande hanteras.

De som varit patienter hos kvinnokliniken vid den aktuella tiden uppmanas att ta kontakt med regionen via det särskilda telefonnummer som upprättats och kommer att vara öppet året ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zdravko Paic är en av dem som ovetande blev pappa, hör honom berätta om sina tankar. Foto: Jennifer Sandberg

Spermiestölden

När: 1985 till 1996

Var: Halland sjukhus

Hur: En läkare tog spermieprover inlämnade vid fertilitetsutredning och använde vid inseminationer, utan att få godkänt för donationerna.

Resultat: Minst fem barn föddes som följd av insemination med spermierprover från män som inte godkänt donationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spermiestölden

Mer i ämnet