SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i vintras att en läkare på eget initiativ mellan åren 1985 och 1996 utan tillstånd tog spermieprover från fertilitetsutredningar och använde för inseminationer. Vilket resulterat i minst fem fullbordade graviditeter. Europadomstolen har inlett en granskning och kräver svar på hur det kunde hända.
Dokumentationen största problemet
Nu är Region Hallands interna utredning klar. Bland annat konstateras att lagstiftningen inte följts, framförallt gäller det dokumentationen. Det har exempelvis inneburit att det varit svårt att identifiera givare.
− Fynden talar för att vårdgivaren inte fullt ut har ansvarat för uppföljning och kvalitetssäkring. Samtidigt såg regleringen av hälso- och sjukvården annorlunda ut under den aktuella tidsperioden, liksom möjligheterna att kvalitetssäkra och följa upp verksamheten, säger Anders Åkvist, chefläkare vid Region Halland, i ett pressmeddelande.
Lex Maria-anmälan föreslås
Utredningen föreslår att en Lex Maria-anmälan görs.
På längre sikt föreslås att en särskild journal upprättas och att frågeställningar kring händelsen fortlöpande hanteras.
De som varit patienter hos kvinnokliniken vid den aktuella tiden uppmanas att ta kontakt med regionen via det särskilda telefonnummer som upprättats och kommer att vara öppet året ut.
Spermiestölden
När: 1985 till 1996
Var: Halland sjukhus
Hur: En läkare tog spermieprover inlämnade vid fertilitetsutredning och använde vid inseminationer, utan att få godkänt för donationerna.
Resultat: Minst fem barn föddes som följd av insemination med spermierprover från män som inte godkänt donationer.