Juha Rankinen har jobbat med friluftsliv i större delen av sitt liv. Foto: SVT/privat

Vad får man plocka i naturen?

Publicerad

Thomas Masson plockar vilda växter ur naturen och använder i matlagningen. Men hur ska man tänka när man går ut och samlar i naturen? Vi frågade friluftsexperten Juha Rankinen vad som gäller.

Juha Rankinen har jobbat med friluftsliv i stort sett hela sitt liv och var rektor på Vildmarksgymnasiet i Unnaryd, som sedan lades ner. Han menar att det är lugnt att plocka vilda ätliga växter där allemansrätten råder. Men det finns saker att tänka på.

– Framförallt ska du ha koll på vad var du befinner dig. Naturreservat är det inte fritt att plocka i, då får du läsa vad som står på infotavlan. Du får såklart inte heller plocka fridlysta växter. Sen ska du inte heller plocka från växande träd utan att fråga markägaren. Om du tar granskott så skadar du granens utveckling, säger han.

Ser du att vissa gör fel?

– Det många inte vet är att man inte får plocka ollon och nötter. Man tror att det är fritt fram, historiskt så har det ett marknadsvärde, så även där bör du fråga markägaren, säger Juha Rankinen.

Plocka det du behöver

En annan sak du bör tänka på är att inte ta hela växten, utan välja delarna som växer ovan jord.

– Om du tar hela växten med rot och allt finns risken att du tar kål på den. Välj vad du ska plocka, ta bara det du behöver och inte ett helt fält. Hela allemansrätten bygger på att man kan färdas genom annan persons mark, men du bör inte åsamka skada. Använd sunt förnuft helt enkelt, säger Juha Rankinen.

Allemansrätten – en ålderdomlig lag

Naturvårdsverket har massvis av information om vad allemansrätten säger när du ska plocka blommar, bär och svamp. Så här står det på deras hemsida.

Plocka inte fridlysta växter

Fridlysning innebär oftast att en växt- eller djurart är helt fredad – du får inte plocka, fånga, döda eller på annat sätt samla in eller skada exemplar av arten. Du får i många fall inte heller ta bort eller skada artens frön, ägg, rom eller bon.

Regler i naturreservat

I nationalparker och naturreservat och även i fornminnesområden gäller särskilda regler. Det kan vara begränsningar i rätten att plocka bär eller växter, men också stenar och annat.

Bär och svamp

Vilt växande bär och svamp tillhör markägaren så länge de står på rot eller sitter på riset. Men markägaren får inte hindra någon från att plocka dem på marker där allemansrätten gäller. Du kan inte åberopa allemansrätten som skäl för att markägaren ska ta särskild hänsyn till bären vid exempelvis skogsskötsel.

Nötter och ollon

Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. De är inte heller fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd.  Det beror på att dessa produkter var viktiga förr i tiden då grisarna gick i skogen och åt sig feta på just ollon och nötter. Det går naturligtvis att be markägaren om lov.

Källa: https://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Plocka-blommor-bar-svamp/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.