I en studie som gjordes i slutet av 1990-talet såg man att ungefär en fjärdedel av rådjurskiden dödas av slåttermaskiner.
– I områden med mycket vallmark kan vi nog räkna med att en fjärdedel av kiden dör i slåttern, säger Anders Jarnemo, viltforskare vid högskolan i Halmstad.
LÄS MER: Så gjorde Anders Jarnemo studien på rådjurskiden
Petter Kjellander, professor vid statens lantbruksuniversitet, SLU, menar att Jarnemos kartläggning är aktuell även i dag.
– I jordbrukstäta regioner är det 25 procent av kiden som stryker med i samband med vallskörden. I vissa områden kan det innebära merparten av årets rådjursföryngring och det minskar tillväxttakten på rådjurstammen, säger han.
LRF bekymrade
LRF Halland håller med om att det är ett problem.
– Ja, det är tragiskt att kiden dör men vi kan inte ha en person som går före traktorn för att kontrollera marken på våra stora arealer, säger ordförande Anders Richardsson till SVT.
Petter Kjellander på SLU menar att lantbrukarna inte visat något intresse för att värna om rådjurskiden, trots att det finns tekniska lösningar.
– Man kan köra långsammare eller att köpa extrautrustning som värmekameror eller sätta kedjor på traktorn som varskor kiden och får djuren att hoppa undan. Men det kostar både tid och pengar, det finns det inget intresse för inom lantbruket, menar Petter Kjellander.
LRF har däremot visat intresse för drönartekniken som provats i Tyskland för att syna av åkrar innan skörd.
– Att använda drönare med kamera låter intressant. Det kan ju även hjälpa till att varna för vildsvinsbesök i skörden, säger Anders Richardsson.
Räcker med fågelskrämma
Forskaren bakom kartläggningen, Anders Jarmemo, menar dock att det inte behövs några högteknologiska prylar för att minska dödstalen bland rådjurskiden.
– Jag har prövat att sätta upp vanliga fågelskrämmor. Höga pålar med en tvärslå och sopsäckar över.
Fågelskrämmorna gjorde så att rågetterna inte lika gärna gömde sina ungar i vallen, utan höll sig en bra bit in i skogen. Detta fungerade bäst när man satte upp fågelskrämmorna precis innan det var dags att slå, så att rådjuren inte hann vänja sig.