Till vänster en hink med brunt vatten, till höger en porträttbild på fiskaren Nisse Ekwall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur Nisse och Malin Ekwall ser på förändringarna som sker i sjön Bolmens ekosystem. Foto: SVT

Yrkesfiskaren: Fiskbeståndet förändrat när sjön Bolmen blir allt brunare

Uppdaterad
Publicerad

Siktdjupet har förändrats kraftigt i takt med att vattnet i sjön Bolmen missfärgas av skyfallen. Det påverkar i sin tur fiskbeståndet, enligt familjeföretaget Tiraholms Fisk, som följer sjöns utveckling.

– Vår släkt har funnits och fiskat här i hundra år. Förhoppningen är att finnas här minst hundra år till, säger Malin Ekwall, verksamhetschef på Tiraholms Fisk.

Malins pappa Nisse Ekwall, som arbetar som fiskare åt restaurangen i Tiraholm, märker själv hur fiskbeståndet har förändrats i Bolmen.

– Vi har bara en spillra kvar av siklöjan, berättar han.

Följ med i klippet till  sjön Bolmen och hör hur familjeföretaget ser på förändringarna som sker i sjöns ekosystem.

Hur har klimatet förändrats i Götaland?

Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020. 

Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.  

Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.  

Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större. 

Källa: SMHI 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Sverige

Mer i ämnet