Brunifiering av sjöar sker när vädermönster förändras med kraftiga skyfall som följd. Regnet driver organiskt material från marken ner i vattendragen och missfärgar vattnet.
– Man måste plocka bort det organiska materialet vid dricksvattenproduktionen. Det innebär att det tar längre tid att tillverka dricksvattnet, säger Juha Rankinen.
Påverkar fiskarna
Sjön angränsar till Hallands, Jönköpings och Kronobergs län. Den är idag dricksvattentäkt för Skåne och är även tänkt som framtida vattentäkt till södra Halland.
Det allt brunare vattnet påverkar även fiskebeståndet eftersom det blir svårare för arterna att se sina byten i vattnet.
I klippet får du följa med forskaren Juha Rankinen till sjön Bolmen i Tiraholm i Hylte kommun.
Hur har klimatet förändrats i Götaland?
Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020.
Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) märks den största temperaturökningen. Den är omkring 1,5° i Götaland under vintern.
Snödjup och dagar med snö: Antalet dagar med snö har blivit färre. I Götaland ligger det maximala snödjupet på en lägre nivå än tidigare.
Nederbörd: Nederbörden under vintern har ökat främst i västra Götaland med som mest ungefär 30 procent. Samtidigt har nederbörden minskat i delar av östra Götaland. I de nederbördsrika områdena i Bohuslän, Västergötland och Halland är årsnederbörden drygt 140 mm större.
Källa: SMHI