Morgan Gripson på Nyföretagarcentrum sitter vid ett bord i ett konferensrum och ser mot kameran. På bordet ligger ett papper med en graf. Rummet har ljusa väggar och en röd accentvägg, med stolar i en mörk färg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är de lägsta nivåerna vi sett på tio år” säger Morgan Gripson på Nyföretagarcentrum i Halland. Foto: Aina Olsson/SVT

Varningen: Det startas allt färre företag – lägsta nivån på tio år

Publicerad

Antalet nystartade företag sjunker och väntas nå de lägsta nivåerna på tio år, enligt Nyföretagarcentrums prognos.

– Jag hoppas ju att vi kan vända på det i år men jag har svårt att se de signalerna nu, säger Morgan Gripson på Nyföretagarcentrum i Halland.

Fram till augusti i år startades 1 600 företag i Halland. Det kan jämföras med totalen på cirka 2 100 företag som startades under 2023. Nu har Nyföretagarcentrum tagit fram en prognos som pekar mot att slutresultatet för år 2024 kommer landa kring 1 800 nystartade företag.

– Det är oroväckande tycker jag, säger Morgan Gripson på Nyföretagarcentrum i Halland, som varnar för vilka effekter den nedåtgående trenden kan få på samhället.

Negativ trend för hela landet

Även på nationell nivå startas det allt färre företag, visar Nyföretagarcentrums prognos. Där väntas siffran landa på kring 55 000 stycken, jämfört med cirka 63 000 förra året.

Så lyckades Mandana starta eget företag

När Mandana Karim, 29, startade sitt företag stod hon inför flera stora utmaningar. Men genom att ta hjälp och rådgivning driver hon nu ett framgångsrikt företag med två anställda.

Mandana Karim står med armarna i kors framför en stenvägg, iklädd en färgglad skjorta med unika mönster i blått, gult och rött. Väggens textur och färg kontrasterar mot klädseln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra hur Mandana gjorde för att starta sitt företag. Foto: Aina Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.