Mandana Karim står med armarna i kors framför en stenvägg, iklädd en färgglad skjorta med unika mönster i blått, gult och rött. Väggens textur och färg kontrasterar mot klädseln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt färre företag startas i Sverige. Starta klippet för att höra hur Mandana gjorde för att starta sitt framgångsrika företag. Foto: Aina Olsson/SVT

Färre startar eget företag – så lyckades 29-åriga Mandana

Uppdaterad
Publicerad

Det startas allt färre nya företag, det visar Nyföretagarcentrums prognos. 2024 väntas runt 55 000 företag startas i landet, jämfört med cirka 63 000 förra året.

Men en som har lyckats är Mandana Karim i Halmstad. Hon driver nu ett företag med två anställda och har fått pris för sitt entreprenörskap. Men i början visste hon knappt hur man skickade ut en offert.

Nyföretagarcentrum i Halland varnar för att det startas allt färre företag. Dessutom vittnar de om att cirka 30 procent av nystartade företag inte överlever sina tre första år. Det har däremot Mandana Karims företag gjort som fyllde tre år i augusti.

Kände ingen företagare

– Jag visste ingenting och hade ingen i min omgivning som hade eget företag, berättar Mandana som en dag under pandemin bestämde sig för att starta företaget hemma vid köksbordet.

Starta klippet ovan för att höra hur Mandana Karim lyckades med sitt företag.

Nyföretagarcentrum i Halland är en ickevinstdrivande förening som arbetar med att ge rådgivning till nystartade företag. Ordförande Morgan Gripson ger här nedan tre tips kring vad du ska tänka på om du ska starta eget.

En person står med ryggen mot kameran och har en broschyr med titeln ”Starta företag” stickande upp ur bakfickan på sina jeans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du starta eget företag? Starta klippet för att få tre tips om hur du ska tänka. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.