• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Privat

Väsktanten avtäcks på fästningen

Uppdaterad
Publicerad

Den var inte välkommen i Växjö och i Halland har den varit omdebatterad. Men nu avtäcks ”Med handväskan som vapen” på Varbergs fästning.

– Det känns oerhört skönt att den får komma fram i dagens ljus. Det har varit ett oresonligt och märkligt motstånd, säger Susanna Arwin, konstnären bakom den uppmärksammade statyn.

Ställs ut för första gången

Statyn som är inspirerad av Hans Runessons berömda foto av en kvinna som svingar sin handväska mot en nazist i Växjö 1985 har varit flitigt omdebatterad trots att den hittills inte visats offentligt.

Tantstatyn i Växjö

Förrän nu.

Idag slår utställningen Kultur och fred upp portarna på Varbergs fästnings borggård. Det stora dragplåstret är den statyn Med handväskan som vapen.

– Vi tycker att det känns väldigt bra. Vi har ju redan Varberg calling for peace och de här skulpturerna känns viktiga idag när det finns rasism och främlingsfientlighet, säger Christina Andersson-Wiking, utställningsansvarig på Hallands kulturhistoriska museum.

Ratades i Växjö

Först var det tänkt att statyn skulle uppföras i Växjö, staden där bilden togs. Men i februari tog kommunens kultur- och fritidsnämnd beslutet att den inte skulle uppföras i staden. Dels hörde en anhörig till kvinnan av sig till kommunen och berättade att han inte tyckte om idén och dels eftersom de menade att statyn kan uppmana till våld.

– Den är fortfarande en pistol, men den är knuten. Så det blir en antivåldssymbol. På samma sätt som handväskan blir en antivåldssymbol, sa Susanna Arwin till SVT då.

Tolkning

Men skulpturen som avtäcks på lördagen ser inte helt ut som fotot.

– Ansiktet är annourlunda och handväskan är utbytt till en riktigt sådan tantväska, säger Susanna Arwin.

Samtidigt påpekar hon att ändringarna inte är gjorda på grund av kritiken som har framförts att statyn skulle uppmana till våld.

– Den är inspirerad av fotot, men egentligen handlar det inte om personen på bilden. Det jag vill behålla är den kraftfulla handlingen och symboliken i den. Den bredbenta posen som säger att nu får det vara nog, säger hon.

”Tantfullness”

När Växjö tackade nej till statyn köptes den istället att Varbergsprofilen Lasse Diding som nu lånar ut den till utställningen på Varbergs fästning.

Christina Andersson-Wiking tycker att det är viktigt att slå vakt om den konstnärliga friheten och påpekar att statyn faktiskt är en tolkning av en handling, inte en precis avbild av kvinnan på Runessons bild.

– Och jag har väldigt svårt att förstå dem som tycker att en svingad handväska skulle vara särskilt våldsamt. Särskilt som samhället ser ut idag, säger hon.

Förutom Med handväskan som vapen ställs även Arwins skulptur Tantfullness ut och samtidigt på borgården visas utställningen Sälja krig som margarin med franska propagandaaffischer från 1915.

Utställningarna visas fram till den sista januari 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet