Lasse Diding, som än så länge äger statyn, har lämnat in ett gåvobrev till kommunen. Han ställer dock ett villkor: statyn måste placeras i Brunnsparken. Flyttas den därifrån ska den återgå i hans ägo.
Skulpturen har blivit väldigt omdiskuterad i Varberg. I nuläget står den vid fästningen. Nu när gåvobrevet kommit in är det upp till kultur- och fritidsnämnden att besluta om statyns framtid.
– Det finns väldigt många aspekter att väga in här, säger Christofer Bergenblock (C), nämndsordförande.
Försvårande
Enligt honom är kravet om att den måste stå i Brunnsparken en försvårande omständighet.
– Frågan om vem som äger det offentliga rummet måste vägas in i bedömningen. I vilken mån har en privatperson rätt att ställa krav på att ett enskild konstverk ska placeras i en park?
Även det faktum att sonen till kvinnan som avporträtteras varit upprörd över att statyn eventuellt kan komma att bli offentlig konst i Varberg kommer man att ta hänsyn till.
Väcker engagemang
Att statyn blivit ett föremål för debatt i Varberg välkomnar både Christofer Bergenblock och kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).
– Det här är en fråga som väckt mycket engagemang i Varberg och det är alltid roligt, säger Stenkil.
Tidigast i slutet av maj kan beslut om statyn fattas.
– Om kommunen inte vill ha den hamnar den i min trädgård, säger Lasse Diding själv.
Positiv symbol
Lasse Diding tycker att statyn kan fungera som ett positiv symbol; mot antidemokratiska störningar och främlingsfientlighet.
– Det är just vad den ger uttryck för som en del av alla diskussioner handlat om, säger Christofer Bergenblock.