”Kvinnan med handväskan” kommer med krav

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den omdiskuterade skulpturen ”Kvinnan med handväskan” officiellt skänkts till Varbergs kommun. Frågan är om kommunen kommer att acceptera gåvan eller inte.

Lasse Diding, som än så länge äger statyn, har lämnat in ett gåvobrev till kommunen. Han ställer dock ett villkor: statyn måste placeras i Brunnsparken. Flyttas den därifrån ska den återgå i hans ägo.

Skulpturen har blivit väldigt omdiskuterad i Varberg. I nuläget står den vid fästningen. Nu när gåvobrevet kommit in är det upp till kultur- och fritidsnämnden att besluta om statyns framtid.

Tantstatyn i Växjö

– Det finns väldigt många aspekter att väga in här, säger Christofer Bergenblock (C), nämndsordförande.

Försvårande

Enligt honom är kravet om att den måste stå i Brunnsparken en försvårande omständighet.

– Frågan om vem som äger det offentliga rummet måste vägas in i bedömningen. I vilken mån har en privatperson rätt att ställa krav på att ett enskild konstverk ska placeras i en park?

Även det faktum att sonen till kvinnan som avporträtteras varit upprörd över att statyn eventuellt kan komma att bli offentlig konst i Varberg kommer man att ta hänsyn till.

Väcker engagemang

Att statyn blivit ett föremål för debatt i Varberg välkomnar både Christofer Bergenblock och kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

– Det här är en fråga som väckt mycket engagemang i Varberg och det är alltid roligt, säger Stenkil.

Tidigast i slutet av maj kan beslut om statyn fattas.

– Om kommunen inte vill ha den hamnar den i min trädgård, säger Lasse Diding själv.

Positiv symbol

Lasse Diding tycker att statyn kan fungera som ett positiv symbol; mot antidemokratiska störningar och främlingsfientlighet.

– Det är just vad den ger uttryck för som en del av alla diskussioner handlat om, säger Christofer Bergenblock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tantstatyn i Växjö

Mer i ämnet