Vill bryta skammen i att må dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Över 200 personer kom under tisdagen när elever på Falkenbergsgymnasiet bjöd in till en föreläsning om tabut att prata om psykisk ohälsa.

Att någon mår dåligt på insidan pratar folk alldeles för litet om. Det tyckte elever på Falkenberggymnasiet och bestämde sig för att göra något åt det.

– När jag var deprimerad låg jag ensam under täcket i ett halvår, ingen brydde sig. Men när jag bröt foten kom grannar och bekanta för att hjälpa till, säger en besökare på dagens föreläsning.

Personpåkörningar

Över 200 personer hade kommit till föreläsningen som ordnades av tre elever på Falkenbergsgymnasiet. Det är en del i deras filosofikurs att göra något gott för andra.

– Jag är intresserad av psykologi och det finns alldeles för mycket skam kring att må psykiskt dåligt, säger Felicia Ahlström, en av eleverna.

Vill sprida information

Därför bjöd eleverna in Charlie Eriksson som driver bloggen Aldrig ensam för att sprida information kring psykisk ohälsa bland unga. Han har själv vårdats på psykiatrisk sluten avdelning efter flera panikångestattacker och berättade detaljerat om sin resa. Från toppstudent som spelade fotboll och golf till akutvård efter en tablettöverdos.

– Min ångest berodde till viss del på att jag jobbade, pluggade och ville starta ett företag. Jag körde på 450 procent, det var helt sjukt, säger han.

Målet med hans föreläsningsverksamhet är att hela Sverige ska ha nåtts av hans budskap om att det inte är skamligt att må psykiskt dåligt.

Sociala medier bidrar

Idag har han lugnat ned sig, efter att fått åka in akut fem gånger på grund av både panikattacker och läkemedelsöverdoser. Charlie Eriksson tror att sociala medier ofta stressar unga i hans situation och ser att det bidrog till hans depression.

– Folk lägger bara ut det de är nöjda med och det ökar pressen på många människor. Att jämföra på det här sättet kan leda till att folk mår mycket sämre, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Personpåkörningar

Mer i ämnet