William Kähler är en av dem som har valt att satsa på förnyelsebar energi. Foto: SVT

Vindkraftssatsningen är nu en förlustaffär

Uppdaterad
Publicerad

Låga elpriser och en marknad som svämmar över med elcertifikat gör att många vindkraftverk just nu går med minus. Och i Halland, Sveriges vindkraft-tätaste län, märker många av motvinden.

– Vi tyckte att det var bra för gårdens skull. Vi fick ett kretslopp. Sedan var det många kolleger som hade satt upp vindkraftverk och tyckte att det var bra ekonomi, säger lantbrukaren William Kähler.

Han är en av dem som har valt att satsa på förnyelsebar energi.

motvind för vindkraften

2004 lät han bygga tre vindkraftverk på sin gård utanför Eldsberga, strax söder som Halmstad. In mot skogskanten står det södra verket som han själv är delägare i.

De andra får han arrende för som sätts efter hur mycket el som de producerar.

– Vi har bra vindläge och det var en exploatör som ville satsa här. Så då hoppade vi på tåget helt enkelt.

Ett extra ben i verksamheten

Vindkraften blev ett komplement till verksamheten på gården och ett extra ben att stå på. 2012 valde William Kähler därför att satsa ännu mer.

I dag är han delägare i två verk till. Ett i Falkenberg och ett i den stora vindkraftparken Tolvmanstegen utanför Strömstad.

Men William Kähler är inte ensam om sin satsning på vindkraft. De senaste åren har vindkraften byggts ut i en rasande fart.

2006 producerade vindkraften omkring en terawattimme. Förra året över elva terawattimmar. Vilket har lett till att det finns ett överflöd av elcertifikat på marknaden

Läs mer: Det här är ett elcertifikat

Samtidigt har elanvändandet i Sverige stagnerat och elpriset har sjunkit till omkring 20 öre per kilowattimme.

Och satsningen på grön el som skulle bli ett extra ben att stå på går i dag med förlust.

– De första åren gick det plus. Men nu är det tvärtom.

Nu ska frågan upp i riksdagen. Regeringen har aviserat att man vill höja ambitionsnivån för förnyelsebar energi. På onsdag, den 21 oktober, ska riksdagen fatta beslut om elcertifikaten.

– Jag började redan förra hösten, som ny energiminister, att ta tag i frågan. Vi har nu lagt fram ett förslag för riksdagen, det ligger på riksdagens bord för behandling, om att utöka elcertifikaten för att få fram mer förnybar elproduktion på sikt, säger energiminister Ibrahim Baylan (S).

Hoppas på att vinden ska vända

Men trots att vindkraftsverken just nu inte betalar sig så tror William Kähler att vindkraften har framtiden för sig. Och han verkar inte orolig för att förlora pengar i slutändan.

Känns det som att du satsade rätt?

– Ja, på lång sikt satsade jag rätt. Vi ska ju ställa om vår energiproduktion i Sverige. I dag är det extremt lågt elpris så på några års sikt räknar vi med att det är uppe så att vi får ekonomi på det igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

motvind för vindkraften

Mer i ämnet