Köpenhamnspolisen har gripit en ung helsingborgare som misstänks för mordförsök. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

16-årig helsingborgare häktad för mordförsök i Köpenhamn

Publicerad

Det var den 31:a juli som skottlossningen ägde rum på öppen gata vid Blågårds plats i Köpenhamn. Ingen träffades men en 16-årig helsingborgare sitter häktad misstänkt för mordförsöket.

16-åringen är inte är känd av Helsingborgspolisen och är sedan tidigare ostraffad.

Nu misstänks han för ha tagit sig till Köpenhamn och sedan skjutit mot en man på nära håll på öppen gata vid Blågårds plats i stadsdelen Nørrebro. Men missat. Själv nekar han till brott.

Vem han ska ha skjutit mot är oklart. Men platsen har enligt analysföretaget Acta Publica kopplingar till den i Danmark förbjudna organisationen ”Loyal to familia BGP” och deras supportergrupp Youngz BGP. ”BGP” står för just Blågårds plats.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att gängkonflikterna som just nu rasar i Danmark på flera sätt har kopplingar till svenska gäng.

Misstänks ha agerat på uppdrag – beväpnades med två pistoler

Utöver 16-åringen sitter även en 25-årig man och en 31-årig kvinna häktade misstänkta för mordförsöket.

De är misstänkta för att ha hjälpt 16-åringen från Helsingborg att ta sig till Köpenhamn och att ha försett honom med vapen inför skjutningen. Dels den Glock som är det vapen polisen misstänker att han använde, och sköt minst ett skott med.

Dels en Taurus med tillhörande magasin fyllt med hundra patroner.

Får hjälp på psykisk avdelning

Hur 16-åringen och de andra två kom i kontakt med varandra framgår inte av häktesprotokollet. Men danskt rättsväsende har begärt att få hans mobil utlämnad, vilket 16-åringen inte haft några invändningar emot.

Nu sitter han på en psykiskt stängd avdelning i väntan på att polisutredningen blir klar i Danmark.

Att flera svenska unga radikaliserats så till den grad, att de tar på sig att genomföra våldsdåd i Danmark, är något både svensk och dansk regering och polis jobbar intensivt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.