Barnskötaren Dzenina Sehovic sitter på en lekplats i Landskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är oundvikligt att barnen kommer påverkas, säger barnskötaren Dzenina Sehovic, som har arbetat inom förskolan i Landskrona i 17 år. Hör mer i klippet. Foto: Linda Ekström/SVT

40 barnskötare försvinner från Landskronas förskolor

Publicerad

Till hösten förväntas barnen i Landskronas förskolor bli många färre. Kommunen har därför beslutat att drygt var tionde anställd kommer få lämna sitt jobb.

Sammanlagt förväntas det finnas 200 färre barn i förskolan under den kommande hösten, jämfört med hösten 2023.

– Vi har ett nytt antal barn att förhålla oss till, och vi måste anpassa oss efter det. Det är ett nödvändigt beslut, men ledsamt tycker jag, säger Lena Hjelmström, chef på utbildningsförvaltningen.

Förskollärare drabbas inte

Bland de tjänster som påverkas finns delvis skolledare och administrativa funktioner, men allra främst är det barnskötare som drabbas. Inga förskollärare kommer att sägas upp.

Barnskötaren Dzenina Sehovic, som också är aktiv i fackförbundet Kommunal, blev både chockad och besviken när hon och hennes kollegor nåddes av nyheten.

Inte minst är hon kritisk till att just barnskötarna drabbas extra hårt.

– Vi alla i förskolan vet att man jobbar i arbetslag, där man hjälper och stöttar varandra. Att bli exkluderad på det här sättet är ledsamt, säger Dzenina Sehovic.

Har du förståelse för hur kommunen har resonerat när de har fattat beslutet?

– Nej, det kan jag inte säga att jag har. Det jag önskar är att kommunen hade tagit tillfället i akt att istället se över barngruppernas storlek.

”Kommer vara en bra fördelning”

Möjligheten att behålla all personal, och istället minska storleken på grupperna, är dock inte aktuellt i nuläget, enligt Lena Hjelmström.

Angående att det endast är barnskötare som drabbas, hänvisar hon till att förskollärare är ett legitimationsyrke, samt att det vid vissa tillfällen har rått en brist på dessa i Landskronas förskolor.

– Detta blir en möjlighet att öka den pedagogiska kompetensen i förskolorna. Men det kommer fortfarande att vara en bra fördelning och balans, säger hon.

Kan erbjudas omplacering

Innan det står klart exakt vilka personer som berörs, väntar fackliga förhandlingar.

– När vi vet vilka individer det är, kommer vi göra allt vi kan för att göra det så bra som möjligt. Det kan handla om att vi tittar på möjligheten att omplacera dem som går, men också utbildning och fortbildning, säger Lena Hjelmström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.